Plantenvraag: Stappenplan voor een nieuwe plant 🌱

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik wekelijks antwoord op een plantenvraag.

’Hoi Iris!
Ik ben pas begonnen met kamerplanten en ik wil graag vragen hoe je nou precies handelt als de plant thuiskomt, moet je de plant meteen verpotten? En zet je hem dan ik zo’n plastic binnenpot of gewoon rechtstreeks in de sierpot? Misschien domme vragen maar ik kan over dit onderwerp maar weinig informatie vinden en wat ik wel vind is vaak niet eenduidig’

- Mayra

Intratuin_Mama Botanica_Calathea_04.jpg

Hoi Mayra! Yes, een nieuwe plant in huis! Daar word ik altijd blij van. Maar hoe zorg je er nou voor dat deze optimaal gaat groeien? En moet je hem direct verpotten? Helemaal geen domme vragen en daarom geef ik je hieronder een kort stappenplan om je plant meteen zo gelukkig mogelijk te maken!

In vier stappen naar een gelukkige nieuwe plant in huis

  1. Als het goed is heb je al onderzoek gedaan naar de hoeveelheid licht die je plant nodig heeft. Nog niet gedaan? Zoek het dan op! Pak een goed plantenboek of het internet er bij en check wat de ideale licht intensiteit is. Zorg dat je in huis een plek voor je nieuwe plant vindt die daar zo goed mogelijk bij past. Wil je een bladplant in de volle zon zetten? Laat hem dan langzaam aan de volle zon wennen, meestal worden ze daar niet in opgekweekt. Zet hem elke dag wat langer in de volle zon, zodat de bladeren zich kunnen aanpassen.

  2. Controleer je plant altijd op beestjes. Zelfs een plant uit een tuincentrum kan wel eens een beestje hebben. Hier kom je liever meteen achter. In deze video vertel ik je meer over beestjes in je plant en wat je het beste kunt doen als je iets ontdekt. Sommige mensen vinden het zelfs fijn om een plant eerste twee weken in quarantaine te houden, zodat ze hem regelmatig kunnen controleren op beestjes. Daarna zetten ze hem pas tussen de andere planten. Zelf doe ik dat niet, maar hou ik een plant in de eerste periode wel beter in de gaten.

  3. Verpotten of niet? Je hoeft je nieuwe plant niet altijd direct te verpotten. Maar in veel gevallen wordt je plant erg gelukkig van wat extra ruimte en voedingsstoffen. Controleer daarom of er al wortels uit de gaatjes van de plastic pot groeien. Dan is het tijd voor een grotere pot. Nog geen wortels? Dan heeft je plant nog voldoende ruimte om te groeien. Als je je plant verpot is het fijn om een pot met een gat onderin te kiezen, of een plastic binnenpot te gebruiken. Hier vertel ik je meer over verpotten en als je je nog meer wilt verdiepen in verpotten, kun je je hier aanmelden voor een gratis snelcursus verpotten.

  4. Als laatste stap controleer je of je plant water nodig heeft of niet. Voel je de grond, ook wat dieper in de pot of de grond nog vochtig of al droog is. Kan hij een slok water gebruiken? Geef die dan direct en hou je plant in de gaten om te zien hoe snel de grond weer droog valt. Zo leer je het vochtverbruik van je plant snel kennen.

Veel plezier met je nieuwe plant!

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten


Gerelateerde posts over verpotten