Plantenvraag: Hoeveel potruimte heeft mijn Anthurium clarinervium nodig?

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik hieronder wekelijks antwoord op een plantenvraag.

’Dag Mama Botanica. Ik heb mij sinds kort de mooie Anthurium clarinervium aangeschaft. Ik zag dat de wortels al uit de kweekpot kwamen. Dus ik verpotte hem onmiddellijk naar een grote potmaat. Tijdens het verpotten zag ik dat deze gigantische wortels hadden! Het lijkt alsof de grotere potmaat nog steeds te klein is (want nu zie ik een wortel er van boven uitsteken...). Mag ik dat zo laten of steek ik hem beter in een nog grotere potmaat?’

- Amber

Alocasia-1.jpg

Hi Amber! Ik ben ook zo’n fan van de Anthurium clarinervium! Deze plant heeft zulke mooie bladeren, echt een mooie verschijning.

Mijn plant is ook toe aan verpotten en er groeien inderdaad behoorlijk dikke wortels onder de grond. Je hoeft echter geen mega grote pot voor deze plant uit te zoeken. De wortels zijn gewend om juist wat krap te staan. In de natuur groeit deze plant als een epifyt, wat betekent dat hij op de takken van bomen groeit en niet in de aarde. Tussen de takken van bomen is natuurlijk niet veel grond, meestal wortelen ze in een voedingsbodem van oude bladeren die daar verteren. Hierdoor zijn ze krappe ruimte dus wel gewend. Een wortel die boven de grond uitsteekt, is dat ook helemaal niet erg.

Het is wel fijn om standaard potgrond te mengen met wat orchideeën grond en perliet, hierdoor wordt de structuur van de grond veel losser en droogt deze sneller op. Dat is goed voor de wortels voor de Anthurium, die niet te lang nat moeten blijven.

Wil je meer leren over het verpotten van je planten? Schrijf je dan in voor de gratis driedelige snelcursus Planten verpotten via de mail.

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over het verzorgen & stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com

stek.jpeg

Gerelateerde posts over verpotten