inspiratieMama Botanica

De perfecte beginners potten

inspiratieMama Botanica
De perfecte beginners potten

Terracotta potten zijn de perfecte beginners potten; ze zijn goedkoop, in alle maten die je kan bedenken én met een afwateringsgat onderin. Hieronder wat tips over deze fijne potten.

Terracotta potten zijn gemaakt van klei en zijn niet geglazuurd. Dat betekent dat water niet alleen boven uit de pot verdampt, zoals bij plastic, maar ook door de potwand heen. Is dat dan wel goed? Ja zeker! Het zorgt er namelijk voor dat er sneller verse lucht bij de wortels van je plant komt, waardoor je minder kans op wortelrot hebt. Je moet er alleen rekening mee houden je dat je wat meer water moet geven, dan toen je plant nog in een plastic pot stond.

Deze potten kunnen ook makkelijk verkleuren. Het water dat via de wand verdampt laat een laagje kalk achter. Sommige mensen vinden dit mooi, andere niet. Je pot zal sowieso wat gaan verkleuren door gebruik, maar het kalk laagje kan je er makkelijk af halen met wat water, azijn en een sponsje. 

Als laatste nog een tip om ervoor te zorgen dat je pot gelijkmatig verkleurd: voordat je je plant gaat verpotten, maak je de terracotta pot door en door nat. Zet ‘m een tijdje in een emmer met water of hou ‘m een tijdje onder de kraan. Op die manier neemt de pot geen vocht op uit de verse potgrond en zullen er later minder rare vlekken ontstaan als je je plant water geeft. 

Ik heb een hele verzameling potten opgebouwd over de jaren heen, van simpele bloempot tot mooie sierpot. Regelmatig krijg ik de vraag waar ik mijn potten vandaan haal en daarom heb ik daar een video over gemaakt: