Alles over terracotta potten

terrapotta.jpg

De lente is de perfecte tijd om je planten te verpotten! Maar wat voor potten kies je dan? Terracotta potten zijn de perfecte beginners potten; ze zijn goedkoop, in alle maten die je kan bedenken én met een afwateringsgat onderin. Hieronder mijn tips en een video over deze fijne potten.

Terracotta potten zijn gemaakt van klei en zijn niet geglazuurd. Dat betekent dat water niet alleen boven uit de pot verdampt, zoals bij plastic, maar ook door de potwand heen. Is dat dan wel goed? Ja zeker! Het zorgt er namelijk voor dat er sneller verse lucht bij de wortels van je plant komt, waardoor je minder kans op wortelrot hebt. Je moet er alleen rekening mee houden je dat je wat meer water moet geven, dan toen je plant nog in een plastic pot stond.

Deze potten kunnen ook makkelijk verkleuren. Het water dat via de wand verdampt laat een laagje kalk achter. Sommige mensen vinden dit mooi, andere niet. Je pot zal sowieso wat gaan verkleuren door gebruik, maar het kalk laagje kan je er makkelijk af halen met wat water, azijn en een sponsje. 

Als laatste nog een tip om ervoor te zorgen dat je pot gelijkmatig verkleurd: voordat je je plant gaat verpotten, maak je de terracotta pot door en door nat. Zet ‘m een tijdje in een emmer met water of hou ‘m een tijdje onder de kraan. Op die manier neemt de pot geen vocht op uit de verse potgrond en zullen er later minder rare vlekken ontstaan als je je plant water geeft.  

Alle voordelen en nadelen over terracotta kan je in deze video vinden. Inclusief tips en tricks om je potten mooi te houden en een inzicht in welke planten wel en welke niet van deze potten houden!


Gerelateerde posts