Plantenvraag: Wortels losmaken bij het verpotten van een nieuwe plant?

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik wekelijks antwoord op een plantenvraag. De plantenvraag van deze week is van Maarten:

“Hi Mama Botanica, als ik een nieuwe plant koop en deze zit nog in een plastic kweekpot en ik verwijder deze, moet ik dan de wortelkluit een beetje losmaken of zo in de sierpot zetten? Want meestal zit zo'n plant al veel te lang in de kweekpot en lopen de wortels helemaal strak in een cirkel langs de zijkant... Ik twijfel altijd wat te doen omdat het misschien wel beter is als ze wat los komen? Maar ik wil ook geen wortels beschadigen uiteraard!”

wortels.jpg

Het is altijd goed om te kijken of een nieuwe plant verpot moet worden. Vaak zie je dit aan de wortels die al uit de gaatjes van de plastic kweekpot groeien. En soms is het het geval dat de plant een enorme wortelkluit heeft, die in cirkeltjes langs de bodem groeit. Wat doe je daar nou mee?

Moet je de wortels van je plant altijd losmaken bij het verpotten?

Als de wortels van jouw plant in cirkeltjes aan het groeien zijn, omdat er geen ruimte meer in de pot is, is het belangrijk dat je de wortels los maakt. Zo kun je de wortels verspreiden over de nieuwe potgrond en hebben ze weer ruimte om te groeien. Zet je de plant in een nieuwe pot zonder dat je de wortels los maakt, dan is het voor de wortels erg lastig die nieuwe ruimte te vinden. Ze zullen dan in cirkeltjes blijven groeien en met elkaar in de knoop blijven zitten. Daarmee help je de groei van je plant dus niet.

Haal voorzichtig de wortels los van elkaar. Je probeert hierbij de wortels natuurlijk zo min mogelijk te beschadigen, maar geen zorgen als er wat wortels afbreken, hiervan kunnen ze prima herstellen. Je hoeft niet alle oude aarde weg te halen, het is voldoende als je de wortels mooi losmaakt en verspreid over de nieuwe potgrond. Zo kunnen ze weer goed de diepte in groeien.

Ook als de wortels nog niet in cirkels groeien, is het goed om de wortels van je plant een beetje los te maken bij het verpotten. Hierdoor komen ze makkelijker in contact met de verse potgrond en zullen ze beter groeien. Als er hier en daar een worteltjes afbreekt is dat niet erg, hiermee stimuleer je de nieuwe groei.

Waar je bij het verpotten nog meer op kunt letten, vertel ik je in deze video over het verpotten van je kamerplanten.

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over het verzorgen & stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com

stek.jpeg

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 (138 reviews)


Gerelateerde posts over verpotten