Plantenvraag: Wat kan je doen tegen verkleurde randen aan het blad?

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik hieronder wekelijks antwoord op een plantenvraag.

’Ik heb een Homalomena rubescens Maggy, waar ik helemaal weg van ben. Het is echt een van mijn favoriete planten die ik heb staan! Nu is het zo dat een aantal bladeren sinds kort (met name aan de randen) verkleurd zijn. De plant staat al ruim een jaar op dezelfde plek (geen direct zonlicht, op een half schaduw- half licht plek). Ik geef de plant om de zoveel tijd voeding en water geef ik wanneer de aarde droger aanvoelt. Ook besproei ik de plant dagelijks. Ik vroeg mij af of jij weet waar de verkleuring vandaan komt. Ook hoop ik dat er meerdere bladeren zullen komen, zodat de plant voller oogt. Alle tips zijn natuurlijk welkom! ’

- Lydia

Alocasia-1.jpg

Hi Lydia! De Homalomena is ook een van mijn favoriete planten! Maar het is wel zonde als er gele randjes aan het blad verschijnen.

Qua plek staat ze helemaal goed, de Homalomena houdt niet van de volle zon, maar wil ook niet te donker staan. Ik zie dat alleen de onderste bladeren een geel randje hebben. Dit kan gewoon door ouderdom komen. De onderste bladeren zijn namelijk de oudste bladeren, die op een gegeven moment gewoon afsterven. Het kan ook zijn dat je plant een tikkeltje te veel water krijgt, vooral als de gele vlekken zich verder gaan verspreiden. Een dag of twee extra wachten voor je weer water geeft kan hierbij helpen. Als de Homalomena echt te droog staat, gaan de bladeren heel erg hangen. Dit wil je natuurlijk wel voor zijn!

Om de groei van je plant wat te stimuleren zou je je plant kunnen verpotten. Vooral als er al wortels uit de gaatjes onderin de pot groeien, is dat aan te raden! Met meer ruimte en verse potgrond, zullen er snel nieuwe bladeren verschijnen.

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten


Gerelateerde posts over bladeren