Plantenvraag: Slappe gerimpelde Sansevieria weer gezond krijgen

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik hieronder wekelijks antwoord op een plantenvraag.

’Hi Iris, ik krijg wel eens rescue projectjes van familie of vrienden en heb al een paar keer een Sanseveria gekregen die gerimpelde bladeren heeft en slap hangt. Vaak zit een groepje bladeren dan ook niet meer heel erg vast in de grond en zitten er maar weinig wortels aan (of geen meer). Komt dit door teveel water en dus rottende wortels? Want dat is volgens mij het enige wat deze plant dood kan maken? Zijn ze nog te redden zodra ze deze status hebben bereikt?’

- Mara

Intratuin_Mama Botanica_Calathea_04.jpg

Hoi Mara! Wat leuk dat je deze planten nog weer probeert te redden! Sansevierias zijn super sterk en vaak nog wel te redden. Het is soms wel lastig om te achterhalen of de plant juist te veel of te weinig water heeft gekregen bij de vorige eigenaars. De volgende tips zouden je kunnen helpen!

Als je Sansevieria (of vrouwentong) te veel water heeft gekregen, gaan de wortels rotten. Hierdoor kunnen ze geen water meer naar de bladeren transporteren, waardoor deze verdrogen. Hierbij worden ze slap en rimpelig. Om dit te controleren, kun je de plant uit de pot halen en de wortels bekijken. Zijn deze stevig en wit of gelig van kleur, dan zijn ze nog gezond. Zijn ze slap en snotterig of helemaal verdroogd, dan is de kans groot dat de plant te veel water heeft gehad. De wortels kunnen nog wel weer terug groeien, want het is een sterke plant. Hiervoor zou ik een deel van het blad afknippen, zodat er nog een centimeter of 10 boven de grond uitsteekt. Zet de wortels in verse potgrond en geef een keer per twee weken een kleine scheut water. Met een beetje geluk gaan de wortels opnieuw uitlopen en verschijnen er nieuwe uitlopers. Dit kan best lang duren!

De andere mogelijkheid is dat je plant juist te weinig water heeft gekregen. Sansevierias kunnen met erg weinig water af, maar hebben zo nu en dan toch wel een beetje nodig! Het resultaat hiervan is ook dat de bladeren slap en rimpelig worden. Zijn de wortels nog wel gezond, dan is het een kwestie van langzaam weer wat meer water geven. Geef niet in een keer heel veel water, dit kunnen de wortels niet meteen verwerken, waardoor ze makkelijk gaan rotten. Verpot je plant liever in nieuwe potgrond en geef dan na twee weken telkens een scheut water. Langzaam zullen de bladeren het vocht weer opnemen en weer vol worden. Om de plant een handje te helpen kun je lelijke bladeren of bladeren die heel slap hangen eraf snijden. Hierdoor kan de plant zich sneller richten op het groeien van gezonde nieuwe bladeren!

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Ben jij een plantenliefhebber? Dan is dit boek voor jou.

Krijg nieuwe inspiratie en laat je groene vingers opbloeien met de kennis en ervaring uit de plantencommunity in mijn nieuwste boek Hello Plant Lovers. Meer dan 20 inspirerende plantenliefhebbers delen hun groene avonturen en persoonlijke plantenverzorgingstips, omringd door de mooiste foto’s en illustraties. Verwacht dus veel te leren, maar ook veel te herkennen en nieuwe invalshoeken op herkenbare problemen te ontdekken. Bekijk Hello Plant Lovers op Bol.com

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 (4 reviews)


Gerelateerde Plantenvragen