Plantenvraag: Witte brokjes in de potgrond, is dat perliet?

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik hieronder wekelijks antwoord op een plantenvraag.

’Hi Iris, na wat zoeken heb ik nog geen antwoord kunnen vinden op het mysterie dat zich afspeelt in mijn potgrond. Er zitten namelijk kleine witte brokjes in de potgrond van een aantal van mijn planten. Heb jij een idee wat die zijn en of ik er iets aan kan/moet doen?’

- Wieke

Witte korrels potgrond

Hoi Wieke! Deze witte brokjes of witte korrels die je in de potgrond vindt zijn geen plaag, ongedierte of het gevolg van slechte verzorging. Ze zijn zelfs met een doel aan de potgrond toegevoegd!

De witte korrels, die je makkelijk tussen je vingers kunt verpulveren, heten perliet. Het is gepoft vulkanisch gesteente. Perliet zorgt ervoor dat de potgrond luchtiger blijft en minder compact wordt. Dat is goed voor de wortels van je plant, die hebben naast vocht ook lucht nodig om niet te gaan rotten.

Perliet is lichter dan potgrond, dus het kan gebeuren dat er na verloop van tijd steeds meer perliet bovenop de potgrond zichtbaar wordt. Dat ‘drijft’ als het ware omhoog. Maar ook hier hoef je niks aan te doen.

Perliet zit vaak in de grond waar een plant in staat als je hem koopt, maar je kunt het ook aan de potgrond toevoegen als je een plant verpot. In sommige zakken met hoogwaardige potgrond zit het al, maar je kunt het dus ook los kopen en zelf door de grond heen mengen. Hierbij gebruik ik meestal 1 handje perliet op 3 handjes potgrond.

Perliet koop je in zakken van 6 liter, 10 liter of een mega zak van bijvoorbeeld 100 liter. Hoe groter de verpakking, hoe lager de prijs relatief is. Perliet vergaat niet, dus als je veel opslagruimte hebt en denkt veel te gaan gebruiken, kun je een grote verpakking aanschaffen. Wil je het eerst uitproberen? Kies dan bijvoorbeeld een 6 liter zak van Pokon of 10 liter van Plagron. Ga je voor veel? Dan is er ook een 100 liter verpakking. Een andere fijne perliet is de perliet van Soil Ninja (je krijgt automatisch 10% korting via deze link)

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com


Gerelateerde posts over potgrond