Plantenvraag: Is schimmel op potgrond schadelijk?

Op potgrond van kamerplanten kan schimmel ontstaan als de potgrond te vochtig wordt gehouden. Die schimmel kan vervolgens ook op je plant verschijnen. Hieronder lees je wat je het best kunt doen als je schimmel op je potgrond ziet en hoe je het in de toekomst kunt vermijden.

Plantenvraag: ’Beste Iris, er vormt zich regelmatig een soort schimmel op de potgrond van mijn kamerplanten. Is dit schadelijk voor mijn planten en wat kan ik doen om dit te voorkomen of te verhelpen, want dit is geen mooi zicht uiteraard.’ - Elke

Schimmel op potgrond

Hoi Elke! Dat ziet er inderdaad niet fris uit! Gelukkig zijn de meeste schimmels die op de grond verschijnen niet schadelijk voor je planten. Hou dit wel even in de gaten, als dezelfde schimmel ook op je plant verschijnt, is er wat meer aan de hand. Hieronder lees je wat je het best kunt doen als je schimmel op je potgrond ziet en hoe je het in de toekomst kunt vermijden.

Oorzaak van schimmel op potgrond

De meeste schimmel verschijnt op potgrond die te vochtig wordt gehouden. Dit kan komen doordat je te vaak water geeft of de pot geen afwatering heeft en er water onderin de pot blijft staan. Als je dit combineert met een hoge luchtvochtigheid en weinig luchtcirculatie heb je de ideale voedingsbodem voor schimmels.

Schimmel verwijderen

Heb je schimmel gespot, dan is het goed om de volgende stappen te nemen om de schimmel te verwijderen. Pak ten eerste wat keukenpapier en veeg de schimmel weg. Hiermee haal je natuurlijk alleen de schimmel boven de grond weg. Vaak gaat de schimmel onder de grond dood als je minder water geeft. Zorg er dus voor dat de grond tussen twee watergeefbeurten droog valt. Komt de schimmel toch terug, dan kun je kaneel of zwavelpoeder over de grond strooien. Dit zijn natuurlijke anti-schimmelmiddeltjes.

Blijft de schimmel terugkomen? Dan kan je overwegen je plant te verpotten. Hierbij is het belangrijk dat je de wortels van je plant goed afspoelt, zodat de kans dat er schimmelsporen op blijven zitten kleiner is. Het is echter bijna onmogelijk om alle sporen weg te halen, dus als je het probleem van te veel water geven niet aanpakt, zal de schimmel na verloop van tijd waarschijnlijk weer terug komen. Maak ook de pot goed schoon, voordat je je plant met verse potgrond erin terug zet.

 

Geef je kamerplanten (en jezelf) een beetje extra liefde: bekijk mijn shop met handige plantenspulletjes

 

Schimmel voorkomen

Schimmel wordt meestal veroorzaakt door te veel vocht, dat is zowel te natte aarde als een hoge luchtvochtigheid en weinig luchtcirculatie. Zorg er dus voor dat je je plant niet te veel water geeft en dat er geen laagje water onderin de pot blijft staan. Controleer altijd de grond voordat je water geeft: steek je vinger erin om te voelen of de grond al droog is of koop deze goedkope vochtmeter op Bol.com. Gooi ook overtollig water dat onderin de pot blijft staan op tijd weg. Zo voorkom je dat de schimmel opnieuw gaat groeien.

Witte aanslag

Heb je witte aanslag op je potgrond, maar is het geen schimmel, dan kan het ook overtollig kalk zijn dat een laagje op de grond vormt. Daarover lees je meer in dit artikel over het verschil tussen kraanwater en regenwater.

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Ben jij een plantenliefhebber? Dan is dit boek voor jou.

Krijg nieuwe inspiratie en laat je groene vingers opbloeien met de kennis en ervaring uit de plantencommunity in mijn nieuwste boek Hello Plant Lovers. Meer dan 20 inspirerende plantenliefhebbers delen hun groene avonturen en persoonlijke plantenverzorgingstips, omringd door de mooiste foto’s en illustraties. Verwacht dus veel te leren, maar ook veel te herkennen en nieuwe invalshoeken op herkenbare problemen te ontdekken. Bekijk Hello Plant Lovers op Bol.com

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 (4 reviews)


Gerelateerde posts over potgrond