Heb je wel eens last van een huilende plant?

Soms kunnen planten zich raadselachtig gedragen en vraag je je misschien af of het nu juist goed of slecht met je plant gaat. Eén van die dingen was voor mij guttatie, het verschijnen van vochtdruppeltjes aan de puntjes van het blad. Ik ben erin gedoken hoe dit nu precies zit en wil dat graag met jou delen!

huilende plant.jpg

Heb je wel eens last van een huilende plant? Van die kleine druppeltjes die aan de puntjes van het blad hangen, zonder dat je je plant recentelijk besproeid hebt? Misschien vraag je je af of je iets verkeerd heb gedaan in de verzorging van je plant, omdat je hem tot huilen hebt gebracht. Maar gelukkig valt dat mee!

Het verschijnen van waterdruppels aan de punten van de bladeren is een proces dat guttatie heet. Bij sommige planten zie je dit regelmatig verschijnen, meestal de dag nadat je hebt water gegeven. Ik zeg het maar meteen: het is niet schadelijk voor je plant! Maar misschien wel voor je vloer of je meubels, want die druppels kunnen lelijke vlekken achterlaten. 

Planten nemen water op met hun wortels en verdampen het weer via het blad. In de nacht zijn de poriën van het blad dicht en verdampt een plant geen water. Maar de wortels nemen nog wel water op, waardoor er een overdruk van vocht in de plant ontstaat. Om dat overtollige vocht te verliezen, zijn er speciale waterklieren in de punt van het blad, waar je de waterdruppels ziet ontstaan. 

Planten die vaak guttatie vertonen zijn onder andere de Bananenplant en planten uit de Alocasia familie. Bij deze planten kun je maar beter meteen accepteren dat ze dit doen. Bij andere planten kun je het makkelijk voorkomen, zoals bijvoorbeeld bij de Monstera of Epipremnum. Guttatie houdt bij deze planten vaak op als je minder water aan je planten geeft. 

Guttatie is dus niet schadelijk voor je planten en bij sommige planten is het onvermijdelijk. En het is voor iedereen wel eens goed om een traantje te laten, niet waar?!

Wil je meer leren over het verzorgen & stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant op www.stekjeplant.nl. Het boek staat vol met mooie foto’s van planten en veel informatie over stekken en plantenverzorging en een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken. Op www.stekjeplant.nl lees je er alles over!

Tip: Bestel het boek voor 17 februari 2019 tijdens de pre-sale en krijg je het boek gratis thuisgestuurd.


Gerelateerde posts

BlogMama Botanicabasics