Heb je wel eens last van een huilende plant?

Soms kunnen planten zich raadselachtig gedragen en vraag je je misschien af of het nu juist goed of slecht met je plant gaat. Eén van die dingen was voor mij guttatie, het verschijnen van vochtdruppeltjes aan de puntjes van het blad. Ik ben erin gedoken hoe dit nu precies zit en wil dat graag met jou delen!

huilende plant.jpg

Heb je wel eens last van een huilende plant? Van die kleine druppeltjes die aan de puntjes van het blad hangen, zonder dat je je plant recentelijk besproeid hebt? Misschien vraag je je af of je iets verkeerd heb gedaan in de verzorging van je plant, omdat je hem tot huilen hebt gebracht. Maar gelukkig valt dat mee!

Het verschijnen van waterdruppels aan de punten van de bladeren is een proces dat guttatie heet. Bij sommige planten zie je dit regelmatig verschijnen, meestal de dag nadat je hebt water gegeven. Ik zeg het maar meteen: het is niet schadelijk voor je plant! Maar misschien wel voor je vloer of je meubels, want die druppels kunnen lelijke vlekken achterlaten. 

Planten nemen water op met hun wortels en verdampen het weer via het blad. In de nacht zijn de poriën van het blad dicht en verdampt een plant geen water. Maar de wortels nemen nog wel water op, waardoor er een overdruk van vocht in de plant ontstaat. Om dat overtollige vocht te verliezen, zijn er speciale waterklieren in de punt van het blad, waar je de waterdruppels ziet ontstaan. 

Planten die water druppels aan hun blad hebben

Planten die vaak guttatie vertonen zijn onder andere de Bananenplant en planten uit de Alocasia familie. Bij deze planten kun je maar beter meteen accepteren dat ze dit doen. Bij andere planten kun je het makkelijk voorkomen, zoals bijvoorbeeld bij de Monstera of Epipremnum. Guttatie houdt bij deze planten vaak op als je minder water aan je planten geeft. Gelukkig is er een heel handig en simpel apparaat dat je kan helpen om ervoor te zorgen dat je planten niet te veel maar ook niet te weinig water krijgen. Om de grond te checken kun je namelijk een vochtigheidsmeter gebruiken, zoals bijvoorbeeld deze goedkope vochtigheidsmeter op Bol.com.

Guttatie is dus niet schadelijk voor je planten en bij sommige planten is het onvermijdelijk. En het is voor iedereen wel eens goed om een traantje te laten, niet waar?!

 

Geef je kamerplanten (en jezelf) een beetje extra liefde met mijn favoriete spulletjes: bekijk mijn shop met handige plantenspulletjes

 

Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com

Een+huis+vol+planten+cover.jpg

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,9/5 (94 reviews)


Gerelateerde posts over water