Plantenvraag: Welke planten kunnen op de vensterbank in de volle zon?

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik wekelijks antwoord op een plantenvraag.

‘Hi Iris, Ik vroeg me af welke planten jij zou aanraden voor op de vensterbank? Cactussen natuurlijk maar daar heb ik een beetje een haat liefde verhouding mee. In de zomer staat de zon vanaf een uur of 1 tot een uur of 8 erop. Dank je wel alvast!’

- Tessa

Deze Strelitzia nicolai houdt van de volle zon, maar past niet meer op de vensterbank

Hoi Tessa, wat fijn om zo’n zonnige vensterbank te hebben! Maar als cactussen je niet zo liggen, lijken de keuzes erg beperkt. Gelukkig zijn er meer opties dan alleen die prikkelige vrienden!

Deze planten houden van de volle zon

Toegegeven, cactussen zijn natuurlijk perfect voor een plek met zo veel direct zonlicht. (Ik ben er zelf een beetje jaloers op) En daarnaast natuurlijk vetplanten. Die komen allebei in zo veel verschillende soorten en maten dat er bijna wel een goed match tussen moet zitten.

Wil je toch echt voor grote bladeren en dat urban jungle gevoel gaan? Kies dan voor een bananenplant of een Strelitzia. Die gedijen beide ook prima in de volle zon. Een Strelitzia nicolai kan meters hoog worden en zal op een gegeven moment je vensterbank uitgroeien. Een Strelitzia reginea blijft compacter en kan ook mooie bloemen maken. Hier lees je meer over de verzorging van de Strelitzia.

Daarnaast zijn er nog een aantal planten die best kunnen wennen aan de volle zon. Een Ficus (rubberboom en vioolbladplant) kunnen er bijvoorbeeld prima groeien, zolang ze maar de tijd krijgen om te wennen aan de volle zon. Dit kan je doen door zo’n plant in de winter al op deze plek te zetten. Dan is het zonlicht nog niet zo sterk en kan je plant tegen de zomer die sterke stralen wel aan. Of je zet je plant elke dag iets dichterbij zijn definitieve plek. Het kan zijn dat je wat blad verliest, maar het nieuwe blad dat groeit, kan het vele licht prima aan.

Verder heb ik van Roos van @plantwithroos geleerd dat zelfs bepaalde Alocasia’s in de volle zon kunnen staan. Dat gaat dan om de grote soorten, zoals de Alocasia zebrina, en Alocasia Frydek. Bij deze planten kan het ook zijn dat ze eerst echt moeten wennen aan het vele licht en dat de huidige bladeren misschien wel beschadigd raken. Maar het nieuwe blad dat groeit, heeft zich dan perfect aangepast aan de volle zon.

Ben je niet enthousiast over deze specifieke planten? Kijk dan of je een deel van het zonlicht weg kan filteren, door bijvoorbeeld een dun wit gordijn tussen het raam en je planten op te hangen, bijvoorbeeld een van deze dunne gordijnen op bol.com. Hierdoor creëer je indirect licht, waar heel veel planten van houden.

Top 5 planten voor een plek in de volle zon op de vensterbank

  1. Cactussen, er zijn er zoveel verschillende, van standaard soorten tot de meest unieke varianten

  2. Vetplanten, bijna alle vetplanten kunnen in de volle zon

  3. Strelitzia, zowel de Strelitzia nicolai als de Strelitzia reginea

  4. Musa dwarf Cavendish, de bananenplant

  5. Verschillende soorten Ficussen, al moeten ze vaak wel even wennen aan de volle zon

  6. Alocasia’s, maar dan vooral de grotere soorten. Deze moeten ook aan de zon wennen.

regenboog sticlers van Botanopia

Tip: Plak regenboogstickers als er veel volle zon door je ramen schijnt

De de regenboogstickers van Botanopia maken magische regenboog-lichtstrepen op de muur van mijn huis. Hier wordt ik elke zonnige dag zo gelukkig van! Bekijk hier de regenboogstickers, ik heb de variant ‘You are the sunshine’ maar via de link kun je ook 5 andere mooie regenboogstickers uitkiezen.

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,9/5 (94 reviews)


Gerelateerde blogs over licht: