Plantenvraag: Mijn plant groeit een kant op

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik hieronder wekelijks antwoord op een plantenvraag.

’Hoi Iris, ik heb een Oxalis die heel erg één kant op groeit. Hoe zorg ik ervoor dat deze plant meer omhoog groeit?’

- Linda

plantgroeiteenkantop.jpg

Hoi Linda! Die Oxalis lijkt bijna de pot uit te willen! Het is meteen duidelijk van welke kant het licht komt, want daar groeit deze plant heel erg naar toe. Sommige planten hebben heel erg de neiging om richting het licht te groeien en andere planten veel minder.

In de natuur zijn planten gewend om voornamelijk van boven licht te krijgen en vaak worden ze veel gelijkmatiger belicht. De zon schijnt een beetje op alle kanten. Hierdoor groeien de planten veel gelijkmatiger en meer omhoog. Dat gebeurt ook in een kwekerij, waar het licht van boven komt, in plaats van opzij, zoals bij ons thuis.

Om ervoor te zorgen dat je plant minder één kant op groeit, kun je je plant regelmatig een stukje draaien. Zet je plant dan niet meteen 180 graden de andere kant op, maar draai je plant telkens een klein stukje als je water geeft. Zo zorg je ervoor dat je plant van alle kanten belicht wordt en meer omhoog zal groeien. Let wel op als er bloemknoppen in je plant zitten, een plant kan deze laten vallen wanneer hij gedraaid of verplaatst wordt. In dat geval kun je je plant dus beter niet draaien.

Als een plant naast dat hij één kant op groeit, ook heel erg uitrekt, bijvoorbeeld doordat er veel ruimte tussen de bladeren komt, dan is het een teken dat je plant te donker staat. De groeit wordt dan lang en iel, waarmee een plant probeer sneller bij het licht te komen. Zet je plant in zo’n geval dichterbij bij het licht. Eventueel kun je je plant wat snoeien, zodat de nieuwe groei weer compact wordt.

Meer weten over licht voor je planten? Neem dan een kijkje in mijn nieuwe boek Een huis vol planten!

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com


Gerelateerde posts over licht