Plantenvraag: Welke planten kunnen in een koude kamer?

Sommige kamerplanten kunnen niet goed tegen kou. Dus als de temperatuur in de winter in sommige kamers onder de 15 graden komt, moet je kijken welke planten je in die kamer kunt laten staan. Hieronder geef ik antwoord op de plantenvraag:

’Hallo Iris, nu het weer frisser wordt en de winter eraan komt ben ik erg benieuwd welke planten het fijn vinden om in huis een koude periode te ondergaan. Ik weet dat de Strelitzia op een koude kamer kan, maar welke planten nog meer?’ - Annet

kamerplanten koude slaapkamer.jpg

Hoi Annet! Veel van onze kamerplanten komen uit tropische gebieden en houden inderdaad helemaal niet van te veel kou! Dus als je een slaapkamer hebt waar het in de winter vrij koel wordt, is het zeker belangrijk om daar op te letten.

Minimum temperatuur kamerplanten

Als de temperatuur van de thermostaat in een kamer in je huis onder de 15 graden komt, moet je kijken welke planten je daar kunt houden. Als je verwarming hoger dan 15 graden staat vinden de meeste planten het wel prima.

Kamerplanten die goed tegen kou en tocht kunnen

Kamerplanten die goed tegen lage temperatuur kunnen zijn de Sansevieria en de ZZ-plant (Zamioculcas zamiifolia). Dit zijn sterke planten die alles wel prima vinden. Maar denk ook aan een Yucca of Dracaena. Maar voor deze planten geldt wel dat de temperatuur niet onder het vriespunt moet komen. Dat zullen de meeste kamerplanten niet waarderen.

Welke planten houden van een koude periode?

Planten die ook in hun natuurlijke habitat wel tegen een beetje kou kunnen zijn bijvoorbeeld cactussen en vetplanten. Vooral cactussen zullen een koele periode zelfs waarderen en als je ze ook nog droog zet, heb je kans dat ze in het voorjaar gaan bloeien!

Welke kamerplanten kunnen niet tegen kou?

Planten met grote, dunne bladeren zullen de kou niet waarderen. Denk dan bijvoorbeeld aan de Alocasia, Calathea en de bananenplant. Ook een Ficus zou zijn bladeren kunnen laten vallen als het te koud wordt.

Krijgt je plant het te koud, dan zullen de bladeren beschadigen, er kunnen vlekken ontstaan of het blad kan afvallen. Soms duurt het even voordat je dit ziet en de schade is ook niet terug te draaien.

Koele kamer toch groen maken

Zoals je hier kunt lezen zijn er dus nog best wat opties om je koele kamer toch groen te maken. Lees ook mijn wintertips voor je kamerplanten met tips over licht, water geven en het effect van de verwarming op je kamerplanten.

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com


Gerelateerde posts over de winter