Plantenvraag: Luchtbevochtiger op de grond

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik wekelijks antwoord op een plantenvraag.

’Hi Mama Botanica, ik heb een vraag over een luchtbevochtiger die ik heb gekocht. In de gebruiksaanwijzing staat dat het apparaat ongeveer 60 cm van de vloer moet staan. Ik snap het idee erachter wel, maar dat heb ik niet zo makkelijk geregeld. Mijn vragen: wat is jouw idee over de hoogte en hoe heb jij dit opgelost?’

- Maria

Hoi Maria! Wat fijn dat je een luchtbevochtiger hebt aangeschaft voor je planten. Vooral in de winter, als de lucht in huis erg droog kan worden, zal het enorm gaan helpen. Maar dan de plaatsing: waar zet je je luchtbevochtiger het beste neer en moet hij echt zo hoog staan?

Kan een luchtbevochtiger op de grond staan?

In de gebruiksaanwijzing staat dat de luchtbevochtiger 60 centimeter boven de vloer moet staan. De belangrijkste reden hiervoor is dat er minder kans is dat het vocht op je vloer neerslaat. Dat kan vooral een probleem zijn als je een houten vloer hebt; vochtdruppels kunnen lelijke vlekken achterlaten. Of de vloer kan glad worden, waardoor je per ongeluk kunt uitglijden. Ik heb zelf nooit problemen gehad met vochtneerslag op de grond, zelfs niet toen ik de luchtbevochtiger direct op de grond had staan. Toen had ik mijn luchtbevochtiger niet op de allerhoogste stand staan, misschien dat het vocht dan wel op de vloer neer zou slaan.

Mijn advies: kijk hoe je de beste situatie voor je planten kunt verzorgen (zie ook nog de tips hieronder) en hou de luchtbevochtiger en de directe omgeving in het begin goed in de gaten als de luchtbevochtiger lager dan 60 cm van de vloer staat. Zie je geen vocht op de vloer, dan kan hij prima lager dan 60 centimeter staan.

Zet hem ook niet zo hoog dat de damp tegen je plafond aanslaat, dat kan ook voor vochtoverlast zorgen.

Voor de beste verspreiding van het vocht maakt de hoogte van de standplaats ook een verschil. Een goede luchtstroom rondom de luchtbevochtiger zorgt ervoor dat het vocht zich makkelijker en sneller verspreid door de kamer. Afhankelijk van het huis kan de verspreiding van het vocht ook effectiever zijn als de luchtbevochtiger wat hoger staat.

Waar zet je een luchtbevochtiger het beste neer?

Het doel van je humidifier is om voor vochtigere lucht voor je planten (en jezelf natuurlijk) te zorgen. Zet je luchtbevochtiger dan ook zo dicht mogelijk bij je planten. Je kunt je planten zelfs groeperen rondom je luchtbevochtiger voor een nog beter effect, zo creëer je soort microklimaat voor je planten. Let wel op: planten die direct in de damp staan kunnen echt nat worden. Sommige planten vinden het niet fijn als hun bladeren nat worden, de bladeren van begonia’s wil je bijvoorbeeld echt droog houden. Zet deze daarom niet direct in de damp.

Natuurlijk hebben ook de planten verder van de luchtbevochtiger baat bij de vochtige lucht, dus je hoeft je planten niet allemaal krampachtig rondom je luchtbevochtiger te zetten. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen de planten die het meest van een hoge luchtvochtigheid houden dichterbij te zetten en je andere planten verder weg. Het vocht zal zich uiteindelijk gelijkmatig over de ruimte verdelen.

Nog een laatste tip:

Vergeet niet je luchtbevochtiger regelmatig schoon te maken. Zo voorkom je dat er bacteriën in het reservoir opbouwen en blijf je genieten van gezonde lucht.

Wil je meer weten over luchtbevochtigers en welke je het beste kunt aanschaffen? Lees dan vooral dit basisartikel over luchtvochtigheid en luchtbevochtigers.

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com


Gerelateerde posts over water