Plantenvraag: Rhipsalis ramulosa verliest blad

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik wekelijks antwoord op een plantenvraag.

’Hoi Iris, ik heb een vraag: ik heb al jaren een Rhipsalis ramulosa. Hij deed het altijd prima, het was een volle plant, die ik via een plantenasiel heb opgehaald. Nu begin ik door de bladeren heen de pot te zien, hij wordt dus dunner. Er zijn ook veel meer dunne sprieten met dunner bladeren, het aantal grote bladeren wordt minder. Wat zou er mis zijn met hem?’

- Gaby

Niet de Rhipsalis ramulosa van de vraag, maar een Rhipsalis paradoxa.

Hoi Gaby, ten eerste, wat leuk dat je een plant uit een plantenasiel hebt geadopteerd! Kijken of we hem weer gezond en vol kunnen krijgen!

Help, mijn Rhipsalis ramulosa Red Coral valt uit

Je geeft aan dat je plant dunner wordt, waarschijnlijk valt er wat blad uit en de nieuwe groei is ook dunner dan voorheen. Omdat er niet zomaar één enkele oplossing voor deze problemen is, zal ik verschillende punten aanstippen. Zo kan je nagaan wat er bij jouw plant misschien verkeerd gaat.

Krijgt mijn Rhipsalis voldoende licht?

Een Rhipsalis is een cactus, maar wel een tropische cactus. Dat betekend dat hij niet de hele dag in de brandende zon hoeft te hangen. Maar als hij te donker staat is de kans groot dat je plant bladeren verliest én dat het nieuwe blad dat groeit veel kleiner en dunner is dan het oude blad. Heb je een Rhipsalis met een rode kleur? Dan verdwijnt deze rode kleur en heb je opeens een groene variant. In al deze gevallen zal het helpen om je plant een plek met meer licht te geven.

Krijgt mijn Rhipsalis voldoende water?

Een Rhipsalis laat vaak blad vallen als hij te veel water krijgt. Je plant ziet er dan aan de onderkant nog steeds gezond uit, maar bij de aarde zie je vaak dat (een deel van) de takjes bruin en verdroogd zijn. Dit gebeurt als je plant te veel water heeft gekregen en wortelrot krijgt. Je kunt je plant dan nog redden door de gezonde delen te stekken. In deze video zie je hoe je je Rhipsalis kunt stekken.

Ook bij te weinig water kan je Rhipsalis verdrogen en uitvallen. Controleer dus altijd de potgrond voordat je water geeft. De grond hoeft niet zo kurkdroog te worden als bij een woestijn cactus, maar mag zeker ook niet altijd vochtig zijn.

Moet mijn Rhipsalis verpot worden?

Zeggen deze eerdere punten je nog niets? Dan is het misschien tijd om je plant te verpotten. Vooral je je plant al een paar jaar hebt, kan een verpotsessie hem goed doen. Als de wortels niet meer voldoende ruimte hebben om te groeien, blijft het nieuwe blad vaak ook achter. Een grotere pot en nieuwe potgrond kan dan wonderen doen. Nog geen om te verpotten? Bedenk dan wanneer het voor het laatst was dat je je plant voeding hebt gegeven. Ook een voedingstekort kan resulteren in kleinere bladeren.

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com


Gerelateerde posts over bladeren