Zomer: Het feest van nieuwe blaadjes

De zomer is natuurlijk het groeiseizoen ten top voor de meeste planten. Misschien zal je zelfs je cactussen wat groter zien worden! Het is heel verleidelijk om alleen nog maar op het strand te zitten en ijsjes te eten, maar als je je planten extra wilt verwennen kan je de volgende tips toepassen! 

Zon - De grote hoeveelheid zonuren is heel fijn voor veel planten. Ze krijgen zoveel energie dat ze maar blaadjes blijven maken. Het kan wel zo zijn dat de heftige middagzon toch even te fel is. Draai daarom je cactussen zo nu en dan een stukje, zodat ze gelijkmatig zon krijgen en zet andere planten misschien net een stukje verder van het raam. Als de zon echt te heftig is geweest, kan je dat vaak herkennen aan droge bruine vlekken die op willekeurige plekken op het blad verschijnen. 

Verpotten - Je plant groeit nu misschien wel zo hard, dat ie toch te klein is geworden voor z'n stenen huisje. Tijd om te verpotten dus! Het voorjaar is de beste tijd om te verpotten, maar in de zomer kan je het zeker nog doen. Tekenen dat je je plant een grotere pot moet geven zijn; wortels die door de gaatjes in de bodem groeien, gestagneerde groei van nieuwe bladeren en blad wat ineens afvalt of dof wordt en verkleurd.

Stekken - In de herfst en de winter groeien je stekjes veel minder goed, dus als je nog een plant hebt die je wilt stekken, is dit het moment! Worteltjes zullen sneller verschijnen en stekjes kunnen nog een goede start maken voor er weer minder licht is. 

Water geven - Het was zo warm de afgelopen weken, dat heb je vast gemerkt aan de snelheid waarmee je planten het water verbruiken. Het is dus goed om extra op te letten dat je planten niet te droog komen staan. Ik geef nu veel meer water dan elk ander seizoen en wordt ook beloond met veel nieuwe bladeren en gelukkige planten. Zelfs mijn cactussen krijgen nu bijna elke week wat water, omdat ze zo snel weer droog vallen. 

Beestjes - Voor veel ongedierte is dit ook het hoogseizoen. Het is lekker warm en droog, perfect voor de meeste insecten die op je plant willen leven. Zit er dus een beestje in je plant, dan zijn ze super snel vermenigvuldigd tot een ware plaag. Als je me op Instagram volgt, dan weet je dat ik te maken heb gehad met een heftige trips plaag. Gelukkig heb ik die nu aardig de kop ingedrukt, met roofmijten en sprays. Maar het is dus zeker aan te raden je planten extra te checken op ongedierte en snel in te grijpen.

Voeding - Om het groeiseizoen nog even te verlengen en je planten een extra boost te geven, kan je best een keertje wat extra plantenvoeding geven. Dit zorgt ervoor dat de bladeren gezond en mooi blijven en maakt je planten beter weerbaar tegen ongedierte. Geef wel altijd iets minder dan op de verpakking staat, om er zeker van te zijn dat je je planten niet te veel eten geeft.

Wil je meer leren over het verzorgen & stekken van je planten?

Cover-inkijkexemplaar.jpg

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant op www.stekjeplant.nl. Het boek staat vol met mooie foto’s van planten en veel informatie over stekken en plantenverzorging en een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken. Op www.stekjeplant.nl lees je er alles over!

Tip: Bestel het boek voor 17 februari 2019 tijdens de pre-sale en krijg je het boek gratis thuisgestuurd.


Meer posts over stekken