Zo overleven je kamerplanten de zomer: planten water geven tijdens je vakantie

zomer.jpg

Eindelijk zomer, hét lievelings-seizoen van je planten! Er is lekker veel licht, waar je planten gretig gebruik van maken. De zon staat op z’n hoogst en de dagen zijn lang en soms ook erg warm. De meeste kamerplanten komen uit warme tropische gebieden en vinden de extra warmte heel fijn. Waarschijnlijk zie je veel nieuwe blaadjes groeien en misschien zelfs wel een nieuwe uitloper hier en daar. Maar wat doe je als het een dag extreem warm is? En wat te doen met planten als je op vakantie gaat?

Zonlicht in de zomer: bescherm je gevoelige planten

In de meeste gevallen is het extra licht erg welkom om de groei van je planten te stimuleren. Maar als de zon heel fel schijnt, kan dat ook schade doen aan de bladeren van je plant. Zelfs een cactus kan last hebben van te veel licht. Krijgt je plant te veel zon? Dan verschijnen er verdroogde bruine plekken op het blad. Deze zitten meestal niet aan de rand van het blad, maar juist op willekeurige plekken midden op het blad. Als deze plekken er eenmaal op zitten, gaan ze helaas niet meer weg. Maar je kunt wel voorkomen dat het zich verder verspreidt, door je plant uit de volle zon te halen of een dun gordijn tussen je planten en het raam te hangen. Hiermee vang je het heftigste directe licht weg. Om je plant nog extra te helpen, kun je hem zo nu en dan een klein stukje draaien. Hierdoor wordt je plant gelijkmatig belicht en zal hij beter tegen de volle zon kunnen.

Waterbehoefte in de zomer: laat je planten niet uitdrogen

De waterbehoefte van je plant kan in de zomer drastisch anders zijn dan in de winter. Door het warmere weer heeft je plant meer water nodig. Er verdampt meer water uit het blad en er wordt meer water gebruikt bij de fotosynthese. Ook verdampt het vocht sneller uit de potgrond, vooral als je plant in een terracotta pot staat. Blijf je planten dus regelmatig checken of ze niet een slok water nodig hebben.

Verzorging planten tijdens vakantie

Ga je een week op vakantie? Dan kunnen jouw planten met deze 4 tips jouw vakantie goed overleven:

  1. Zet je planten wat verder weg van het raam. Hierdoor krijgen ze minder licht en verbruiken ze minder water.

  2. Zet je tropische planten bij elkaar. Hierdoor wordt de luchtvochtigheid rondom je planten hoger en verdampen ze minder vocht.

  3. Maak een mini kas om planten die constant vochtig moeten blijven, zoals calathea’s, alocasia’s en fittonia’s. Neem een grote doorzichtige plastic zak, zet daar je plant in en maak deze aan de bovenkant losjes vast. Je plant verdampt minder vocht door het kaseffect. De condens die op de zak ontstaat, druppelt weer naar beneden. Als je plant in een pot met gaatje staat, kunnen de wortels dat weer opnemen. Let er wel op dat je je plant niet in de volle zon zet, dan kan het makkelijk te warm worden!

  4. Maak een constructie met natuurlijk touw en plaats een grote pot met water naast je dorstigste planten. Stop het ene uiteinde van het touw in de water en het andere in de potgrond. Door middel van capillaire werking gaat het water langzaam naar je plant. Test je systeem altijd van tevoren uit, zo weet je zeker dat het werkt.

Hoe geef je je planten water als je langer dan een week op vakantie bent?

Ga je langer dan een week weg, dan is de beste optie om een plantenoppas in te schakelen of een automatisch watergeefsysteem te gebruiken dat je planten precies de juiste hoeveelheid water geeft. Afhankelijk van de soort planten die je hebt natuurlijk, want cactussen en vetplanten zullen het geen probleem vinden als je zolang weg bent.

Optie 1: Plantenoppas

Vraag vrienden, familie of je buren of ze één of twee keer per week je planten water willen geven, afhankelijk van de soort planten die je hebt en hoe vaak jij ze zelf water geeft. Geef ze een goede instructie: laat ze een keer zien hoe je je planten water geeft en waar je op let als je dit doet. Zet planten die ongeveer dezelfde hoeveelheid water nodig hebben bij elkaar, om het overzichtelijk te maken en maak een lijstje waarop je plantenoppas nog eens kan kijken hoe het zit.

Optie 2: Waterbollen en automatische watergeefsystemen

Is er niemand die je kunt inschakelen? Dan kun je kijken naar een automatisch watergeefsysteem. Zo is er een vakantiebewateringsset van Gardena op bol.com, wat je planten elke dag een slokje water geeft. Dit systeem heb ik bij mijn eigen planten getest en ik ben er erg tevreden over. Het is makkelijk aan te sluiten en in te stellen. Je kunt tot maximaal 36 planten aansluiten, waarbij 12 planten 15 ml, 12 planten 30 ml en 12 planten 60 ml water per dag krijgen. Als dit te veel is, kun je een slimme timer, zoals deze op Bol.com, voor de stekker zetten. Hierop kun je instellen op welke dagen van de week je planten water moeten krijgen. Zodra de timer aan gaat, krijgen je planten water. Bij elk systeem dat je wilt gebruiken raad ik wel aan om het zeker een week voordat je weggaat te installeren, zodat je kan zien wat het doet en hoeveel water het geeft. Zo heb je nog de mogelijkheid om aanpassingen te doen als dat nodig blijkt.

Van waterbollen die je in de potgrond steekt ben ik niet zo’n fan. Wil je weten waarom? Lees dan dit artikel over waterbollen en automatische watergeefsystemen.

Video: Zomertips voor je planten

In deze video deel ik graag wat extra zomertips voor je planten met je. Over licht, water geven en wat je met je planten kunt doen als je op vakantie gaat. Want elk seizoen brengt zo zijn eigen verzorging voor je planten met zich mee. Waar er in de winter vaak te weinig licht voor je kamerplanten is, is er nu misschien wel te veel licht!

Inhoud:
01:11 Zonlicht in de zomer
03:03 Dit kan er veranderen aan de hoeveelheid water die je planten gebruiken
05:17 Wat doe je met je planten als je op vakantie gaat?
06:38 Zijn watergeefsystemen goed genoeg voor de vakantie?
07:42 Is een plantenoppas de beste oplossing?
08:49 Voor extra gelukkig planten in de zomer: geef plantenvoeding of verpot je plant

Fijne zomer!

Ik wens je alvast een fijne vakantie. En een goede terugkomst, waarbij je versteld staat van alle nieuwe groei aan je planten tijdens je afwezigheid!


Wil je meer leren over het verzorgen & stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com

stekjeplant-cover.jpg

Gerelateerde posts over zomer