Plantenvraag: Bladeren van de bananenplant zitten klem 🍌

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik wekelijks antwoord op een plantenvraag.

’Hi Iris, ik heb een vraag over de bananenplant. De mijne heeft het een periode slecht gedaan waardoor er steeds bladeren bruin werden en uiteindelijk dood gingen. Nu gaat het gelukkig goed met de plant en krijgt hij weer volop nieuwe bladeren, alleen ik zie ze niet omhoog komen. Ze blijven allemaal laag. En ik denk zelf dat ze op een gegeven moment allemaal klem gaan zitten. Wat kan ik het beste doen denk je?’

- Melissa

Bananen blad klem

Hoi Melissa! Ik heb ditzelfde probleem gehad bij mijn bananenplant en herken dit dus direct! De bladeren lijken zich niet volledig te ontwikkelen en er verschijnt alweer een nieuw blad wat klem komt te zitten in het oudere blad.

In mijn ervaring verschijnt dit probleem vooral aan het begin van het voorjaar. De bananenplant groeit in de winter minder hard, doordat er minder licht is en de plant in winterrust gaat. Als de dagen weer langer worden in het voorjaar, krijgt de plant weer zin om te groeien. Maar daarbij zitten de bladeren die begonnen zijn met groeien in de winter in de weg. Oftewel, de nieuwe bladeren groeien harder dan de oude. En ja, dan komen ze klem te zitten. Bladeren die lang klem zitten kunnen met de tijd bruin worden en deels afsterven.

Dit kan zelfs zo extreem zijn dat de nieuwe bladeren zich via de stam naar buiten wurmen en niet netjes uit de top van de plant groeien zoals je gewend bent.

De oplossing
Maak ruimte voor het nieuwe blad. Snij in de oude bladeren, zodat er ruimte ontstaat voor het nieuwe blad om zich volledig te ontwikkelen. Hoeveel je van de oude bladeren weg moet snijden, verschilt per geval. Soms hoef je alleen een enkel oud blad weg te halen. Soms moet je bijvoorbeeld twee verticale snedes aan beide kant van de plant maken, zodat je de oude groei een beetje kunt β€˜openvouwen’ om ruimte te maken voor de nieuwe groei. Hiermee beschadig je de oudere bladeren wel, maar deze zullen waarschijnlijk toch niet volledig ontvouwen. En hierdoor kan je plant weer lekker groeien en is er al snel niks meer te zien van de beschadiging. Kijk dus goed waar jouw plant in de knel komt en zorg dat er daar ruimte ontstaat.

Zitten de bladeren echt goed klem, dan kun je er zelfs voor kiezen om de top van de plant af te snijden. Je houdt dan een kale stam over, waardoor het nieuwe blad weer alle ruimte heeft om te groeien. Het ziet er even lelijk uit, maar de kans is groot dat de bananenplant snel weer gezond zal uitlopen.

Geef je plant ook gelijk wat plantenvoeding, zodat je de nieuwe groei goed ondersteunt en je al snel niks meer zult zien van de beschadigingen.

Before & after
Als voorbeeld heb ik ook mijn bananenplant even gekuist voor de lente. De nieuwe groei zat bij mij deze keer nog niet erg klem. Daarom heb ik alleen een blad verwijderd dat rond de nieuwste groei zat gewikkeld. Zoals je ziet hebben de andere bladeren ook behoorlijke bruine plekken. Deze zal ik afsnijden als er voldoende nieuwe groei is.
banaan klem

Heb je er ook al eens aan gedacht om je bananenplant te stekken?

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraagο»Ώ


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com

Een huis vol planten cover.jpg

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,9/5 (94 reviews)


Gerelateerde posts over bladeren