Plantenvraag: Hangplant groeit kale stengels zonder bladeren

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik hieronder wekelijks antwoord op een plantenvraag.

”Hoi Iris, ik heb al enkele maanden een Monstera adansonii en hij groeit als kool! Hij heeft drie stengels waarvan er twee gewoon veel nieuwe bladeren geven. De derde stengel groeit wel, alleen hier komen geen nieuwe bladeren meer aan. Er zijn wel aftakkingen te zien waar je een blad zou verwachten, alleen deze zit er dus niet... Ik vroeg me af of je toevallig tips hebt hoe ik dit kan oplossen?”

- Merel

stengelvraag.jpg

Dit probleem zie ik wel vaker en niet alleen bij de Monstera adansonii (soms wel Monkey mask genoemd), maar ook bij bijvoorbeeld een Scindapsus pictus, Epipremnum aureum of hangende Philodendron. Er groeit, in plaats van nieuwe bladeren, alleen een kale stengel zonder blad, die vaak ook nog een heel snel groeit.

Dit probleem kan door verschillende dingen komen. In veel gevallen krijgt de plant te weinig licht. Hierdoor gaat hij heel snel groeien, zonder blad te maken, om zo snel mogelijk op een lichtere plek te komen. Dit kan bijvoorbeeld al komen doordat het winter is en er minder licht is op de plek waar je plant staat.

Het kan soms ook zijn dat je plant te weinig voedingsstoffen heeft, dus probeer regelmatig wat plantenvoeding te geven in het groeiseizoen.

Wat de mooiste oplossing voor de plant is, is om de lange kale stengel van je hangplant net na het laatste gezonde blad af te knippen. Vanuit het punt waar het blad aan de stengel zit, zal de plant opnieuw uitlopen. Als het goed is, vanwege het extra licht en voeding dat je je plant geeft, komen er nu wel bladeren aan.

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten


Gerelateerde posts over bladeren