Plantenvraag: De stengels van mijn Caladium knakken

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik hieronder wekelijks antwoord op een plantenvraag.

’Hallo Mama Botanica, ik heb sinds kort een Caladium. Erg leuke plant, maar de Caladium gaat hangen waardoor de stengels knakken. Wat is het probleem: te weinig water, te veel, te weinig indirect licht?’

- Steven

image0.jpeg

Hoi Steven! Wat een mooie plant is de Caladium he! Helemaal als de bladeren mooi rechtop blijven staan!

Meestal maakt een Caladium heel veel nieuwe bladeren aan en sterven de oudste bladeren ook weer af. Dat zie je ook op de foto van mijn Caladium hiernaast. Als er dus met regelmaat nieuwe bladeren verschijnen, hoef je je dus geen zorgen te maken.

Als de nieuwe bladeren ook al knakken, dan is er wel iets aan de hand. Het kan zijn dat je plant te veel water en voedingsstoffen krijgt, hierdoor kan je plant te hard gaan groeien, waardoor het steeltje het gewicht van het blad niet kan dragen. De grond mag licht vochtig blijven en als je echt te weinig water geeft, gaan alle bladeren een beetje slap hangen. Dan weet je dat je iets meer water kunt geven.

Ook kan te weinig licht ervoor zorgen dat de bladeren gaan knakken. De stengels worden dan lang en slap, in een poging zo snel mogelijk bij voldoende licht te komen. Ze gaan als het ware stretchen en kunnen dan makkelijk knakken. Caladiums kunnen best veel licht verdragen, een paar uur direct zonlicht is zelfs geen probleem.

Meer over de verzorging van de Caladium kun je in deze video zien. Daarin vertel ik ook hoe je de plant succesvol kunt laten overwinteren!

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten


Gerelateerde Plantenvragen