De beste plek in huis: Philodendron micans

Mijn Philodendron micans

Mijn Philodendron micans

De Philodendron micans (ook bekend als Philodendron hederaceum ‘micans’) houdt van plekken in huis waar de zon nooit direct op schijnt, maar waar wel veel licht komt. Dit zijn de plekken met indirect licht. Het licht dat je planten bereikt, is in deze categorie altijd diffuus licht. In de natuur kun je dit vergelijken met planten die op de bodem van het oerwoud groeien. Het dikke bladerdek filtert al het directe zonlicht weg en er blijft alleen wat gefilterd licht voor de bodembedekkers over, er valt zelden tot nooit volle zon op hun bladeren.

In elk leeg hoekje probeer ik natuurlijk een plant te zetten. Op de voorraadplank boven de koelkast staat daarom een mooie Philodendron micans te schitteren. De bladeren van deze plant zijn vrij donker van kleur en zien er veloursachtig uit. Probeer die maar eens niet te aaien.

Helemaal ideaal is deze plek niet, water geven is lastig en er is net een tikkeltje te weinig licht, waardoor de Philodendron soms wat bladeren laat vallen. Maar hij blijft stug doorgroeien. Als hij te lang is geworden, kort ik de stengels in door de steel net na een blad af te knippen. Vanuit de knoop, waar het blad vastzit aan de stengel, verschijnt een nieuwe uitloper die verder zal groeien.

De delen die ik van de plant afknip zijn makkelijk te stekken. Tegenover elk blad groeit een kleine luchtwortel, die er vaak uitziet als een klein bruin stompje. Knip je stengel in stukjes met drie tot vier bladeren en verwijder het onderste blad. Zet je stekje in een glaasje met een klein laagje water, zodat er één of twee luchtwortels onder het water zitten en de bladeren boven het water uitsteken. Als de wortels na ongeveer een maand in het water een paar centimeter lang zijn geworden, kun je je stekje in de grond zetten.

Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt! Bekijk mijn boek Een huis vol planten

Een huis vol planten cover.jpg

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,9/5 (94 reviews)