Plantenvraag: Kan een gekruld blad van de Calathea zich herstellen?

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik hieronder wekelijks antwoord op een plantenvraag.

’Hoi Mama Botanica, Ik heb van mijn moeder een Calathea gekregen. Helaas heb ik niet echt goede ervaringen met deze plant. Nu krult het blad van de Calathea op en heb ik de droge aarde snel weer water gegeven. Mijn vraag is: herstelt het blad zich? Of blijven de bladeren nu gekruld?’

- Shanon

Hoi Shanon! Wat lief dat je zo’n mooie plant hebt gekregen! Ik vind Calathea’s ook niet de makkelijkste planten en heb er in het verleden soms minder goede ervaringen mee gehad. Je moet inderdaad goed opletten dat de grond niet te droog valt! Als dat wel gebeurt kunnen de bladeren inderdaad gaan krullen of gaan hangen. Bladeren kunnen ook krullen als de plant het te warm krijgt, omdat hij bijvoorbeeld boven de verwarming of in de volle zon staat.

Worden die blaadjes weer mooi?

De bladeren die zijn gaan krullen door watertekort zullen soms wel en soms helemaal herstellen. Dat is erg afhankelijk van hoe lang de plant te droog stond. Wat je in de meeste gevallen zal zien, is dat het blad deels weer gezond eruit ziet, maar het randje niet meer helemaal mooi wordt. Je zal ook sneller bruine puntjes aan je blad zien. Probeer dit dus voor te zijn, door je plant op tijd water te geven. Krullende bladeren door te veel warmte of te veel direct zonlicht kunnen ook herstellen, maar blijven vaak wel sporen van de beschadiging dragen.

Kan ik de lelijke bladeren weghalen?

Zijn er veel bladeren beschadigd en ziet je plant er niet meer mooi uit? Dan kun je er ook voor kiezen om de beschadigde bladeren af te knippen en de plant zo te stimuleren nieuw blad te groeien. Knip liever niet al het blad in één keer af, zodat de plant nog wel voldoende energie op kan wekken. Als je al het blad afknipt, kan dat ervoor zorgen dat het langer duurt voordat je nieuwe groei ziet.

In deze video neem ik je mee naar Costa Rica om de Calathea in het wild op te zoeken.
In dit blog leer je nog meer over de verzorging van de Calathea
Of leer hoe je je Calathea kunt stekken

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je nog meer leren over het stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 (138 reviews)


Meer artikelen over de Calathea: