Planten met een extreme natuurlijke cyclus

caudex-beeld.jpg

Wij zijn zo gewend dat kamerplanten er het hele jaar door tip top uit moeten zien. Terwijl we het voor buitenplanten heel normaal vinden dat de bladeren afvallen, of een plant zich een tijdje verstopt in z’n bol. Maar wist je dat enkele kamerplanten ook zo’n extreme cyclus doormaken? Alles over zulke planten lees je in deze blog.

Planten met een natuurlijke cyclus 

Het zijn vooral planten die niet alleen een wortelstelsel onder de grond hebben, maar ook een knol onder of boven de grond, die er in de winter soms drastisch anders uit zien dan in de zomer. Een paar voorbeelden daarvan zijn caudex planten, de Oxalis en de Caladium.

Sommige van deze planten kunnen het hele jaar mooi blijven en andere lopen een jaarlijkse cyclus door. Zoals de Oxalis, die sterft aan het eind van het seizoen helemaal af, om in het voorjaar met dubbele kracht weer op te komen.

cactus.jpg

Een Caudex, zoals de Jatropha podagrica op de foto, heeft meestal boven de grond een grote knol. Buiten het groeiseizoen is dit meestal het enige wat je ziet. Maar als ze gaat groeien, komt er opeens een sierlijke sliert bladeren uit. Er zijn veel verschillende soorten, die vaak ook mooi kunnen bloeien.

Sommige planten hebben zo’n sterk wortelstelsel, dat ze daaruit terug kunnen groeien, zelfs als ze helemaal zijn afgestorven boven de grond. Een voorbeeld daarvan is de Calathea. Een tijd geleden heb ik één van mijn Calathea’s gestekt voor een video. Bij twee van deze stekjes stierven alle blaadjes af. Maar ik wilde het niet opgeven, dus kregen ze braaf twee keer per week een beetje water. En wat blijkt? Na een paar weken kwam er weer een blaadje omhoog steken! Dit geldt ook voor grote Calathea’s wanneer ze afsterven boven de grond; geef het nog niet op, want er is een kans dat er weer wat terug groeit!

Verpot je je Alocasia en vindt je kleine knolletjes in de potgrond? Dan kan je die voorzichtig loshalen en in een aparte pot zetten. Het is dan wel belangrijk dat de knol nog stevig aanvoelt, anders zit er geen levenskracht meer in.

Bijzonder toch, hoe sommige planten toch een jaarlijkse cyclus doorlopen binnenshuis? En hoe andere planten zoveel energie in een klein bolletje op kunnen slaan om weer helemaal terug te groeien?


Wil je meer leren over het verzorgen & stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant op www.stekjeplant.nl. Het boek staat vol met mooie foto’s van planten en veel informatie over stekken en plantenverzorging en een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken. Op www.stekjeplant.nl lees je er alles over!


Gerelateerde posts

BlogMama Botanicabasics