De oorsprong van de kamerplant

oorsprong.jpg

Heb je wel eens nagedacht over waar onze kamerplanten van nature voorkomen? Nou zijn sommige planten helemaal doorgekweekt en zal je ze nooit op dezelfde manier in het wild tegen komen. Maar andere planten zul je direct herkennen als je door het regenwoud loopt!

Ik ben gefascineerd door planten, door hoe ze groeien, wat voor gekke patronen ze ontwikkelen en waar dat vandaan komt. Daarom vind ik het fijn om vaak wat dieper in de geschiedenis en herkomst van onze kamerplanten te duiken. 

Toen de eerste Europeanen de hele wereld over reisden, werden er vaak planten mee terug genomen. Deze gedijden eerst alleen in botanische tuinen en speciaal gebouwde kassen. Maar langzaam vonden steeds meer planten hun weg naar de huiskamers. Vooral wanneer er grotere ramen in de huizen werden gebouwd en de huizen beter werden geïsoleerd. Vanaf 1850 zie je meer en meer kamerplanten in huizen verschijnen.

Veel van onze planten komen uit tropische gebieden, terwijl andere juist woestijnbewoners zijn. Door je wat meer te verdiepen in de achtergrond van je planten, zal je ook beter begrijpen waar je ze het beste in je huis neer kunt zetten om ze succesvol te laten groeien. Zo zijn niet alle cactussen aanbidders van de heftige zon, maar heb je ook cactussen die juist tussen de takken van bomen groeien en zo redelijk beschut staan. Dat betekent dat ze in jouw huis op een plek met wat minder direct licht prima zullen groeien. Epiphyllums zoals de zaagcactus en Rhipsalissen zijn daar goede voorbeelden van.

We kunnen planten nu bijna niet wegdenken uit onze huizen, maar als je het leuk vindt om meer te leren over de ontdekkingsreizigers die de natuur in kaart wilden brengen, dan heb ik nog twee leuke leestips voor jullie.

🌿 The Invention of Nature van Andrea Wulf. in het Nederlands vertaald als De Uitvinder van de Natuur. Met dit boek kijk je opeens weer met andere ogen naar de natuur. Het is een biografie over Alexander von Humboldt, die de grondlegger is van de manier waarop wij vandaag nog over de natuur denken. En hij opperde als een van de eerste dat onze manier van omgaan met de natuur kan zorgen voor klimaatverandering. Best vooruitstrevend in de 18e eeuw.

🌿Als je nog meer in de geschiedenis van de ontdekkingsreizigers wilt duiken is The Plant Hunters een mooi en inspirerend boek.

Met deze verhalen in het achterhoofd blijkt planten verzamelen tegenwoordig toch een stuk makkelijker!


Wil je meer leren over het verzorgen & stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com

stekjeplant-cover.jpg

Gerelateerde posts

BlogMama Botanicabasics