Problemen bij het stekken van je planten?

caudex-beeld.jpg

Al weken zit je te wachten op die nieuwe groei, maar nog steeds verschijnen er geen wortels aan je stekken. Of je ziet juist dat je plantje achteruit gaat. Wat gaat er verkeerd?

Sowieso zullen niet alle stekjes die je maakt succesvol aanslaan. 100% slagingskans is er helaas niet bij het stekken van planten. Het blijven immers levende organismen, die door allerlei elementen beïnvloed worden. De aarde die toch net te droog was, een schimmeltje dat langs komt vliegen of de temperatuur die opeens heel erg stijgt of daalt, dat kan allemaal effect hebben op de gezondheid van je stek. Maar ook de gezondheid van de moederplant speelt een rol. 

Dus als je de kans hebt, maak dan meerdere stekken van een plant, zodat je je kansen verspreidt en het minder erg is als één stekje het niet redt. Doet je stekje het niet zo lekker? Check dan hieronder of je de oorzaak, en de oplossing kunt vinden!

Help, mijn stekje wortelt niet!

Hoe lang het duurt voor een stek wortelt is van verschillende factoren afhankelijk. Zoals de soort plant, de grootte van de stek, de gezondheid van de plant, de temperatuur en de hoeveelheid licht. Zo kan het in de winter een stuk langer duren voor je stek gaat wortelen dan in de zomer. Een grotere stek zal er langer over doen om wortels aan te maken. Dat komt omdat de plant meer energie en water moet steken in het onderhoud van het blad en pas in tweede plaats energie kan stoppen in het groeien van wortels.

Voor alle planten geldt; zolang de stek nog gezond is, is het een kwestie van geduld voor er wortels gaan groeien. Zit er geen rot in de stek en zijn de bladeren niet gaan krullen? Dan zullen de wortels nog even op zich laten wachten. Wil je het proces iets versnellen? Dan kan je eventueel stekpoeder gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je plant wat sneller wortels aan gaat maken. Is het blad van je stek erg groot? Dan kun je het ook kleiner maken, door er een stuk vanaf te knippen. Hierdoor hoef je plant minder energie te stoppen in het blad en kan het zich meer richten op die nieuwe wortels.


Mijn stek groeit niet, wat nu?

Je stekje staat gezond en wel in de grond, maar je ziet geen nieuwe bladeren verschijnen? Vaak is je plantje dan heel hard bezig met het groeien van z’n wortels. Daar zie je weinig van, maar dat is natuurlijk wel essentieel voor je plant. Zolang je plant er dus gezond uit ziet, kan je er vanuit gaan dat het nog even duurt voordat je nieuwe groei boven de grond zult zien. Probeer je nieuwsgierigheid te weerstaan en je stek niet uit de grond te halen om te kijken of er al wortels groeien. Je zou dan zomaar de nieuwe wortels kunnen beschadigen. Je kunt hem eventueel wel een klein beetje wiebelen om te voelen of hij al wat vaster staat.

Oh nee, mijn stekje rot!

Heb je je stekje in het water staan en zie je de onderkant langzaam bruin en zacht worden? Dat is geen goed teken! Het kan gebeuren dat er rot in je stekje komt en dan is het belangrijk dat je gelijk actie onderneemt. Gooi het water weg en maak het glas goed schoon. Het aangetaste gedeelte van je stekje snij je helemaal weg, zodat je weer een vers groen steeltje hebt. Gebruik hiervoor een goed schoon mes en snij niet door het rotte gedeelte. Op die manier kun je namelijk de bacteriën weer verspreiden. Zet je stekje weer terug in schoon water en wacht totdat er weer wortels gaan groeien.

Rot kan ook ontstaan bij de stekjes die je in de grond zet. Dat is vaak wat lastig te zien, omdat het onder de grond gebeurd. Meestal zie je het door de bladeren die er wat slapjes bij gaan hangen. Vaak wordt het veroorzaakt door grond die te vochtig is. Kom je er op tijd achter? Dan kan je het besmette gedeelte wegsnijden en de stek in schone grond terug zetten. En daarna hou je de grond natuurlijk iets droger.

cactus.jpg

De bladeren van mijn stekjes gaan krullen! Wat nu?

Als bladeren opkrullen, afvallen of er slapjes bijhangen, betekent dat vaak dat de plant niet voldoende vocht op kan nemen om het blad stevig te houden. Staat je stekje in de grond? Wees er dan zeker van dat je genoeg water geeft. Om ervoor te zorgen dat de plant minder vocht verliest, kan je een mini kasje maken met behulp van een plastic zakje. Heeft je stek hele grote bladeren? Dan kan je deze ook doormidden knippen. Op deze manier kan je plant nog wel zonlicht opnemen, maar verliest het ook minder vocht.

Staat je stek in het water? Zorg ervoor dat je stek niet te groot is en te veel bladeren heeft. Een deel van de energie van de plant gaat naar het maken van nieuwe wortels. Wanneer je stekje er alles aan moet doen om z’n bladeren in stand te houden, gaat dat ook de wortelgroei tegen. Verwijder eventueel wat bladeren, of maak van die ene stek meerdere stekjes. 

Mijn stekje stond eerst in het water en heb ik nu in de grond gezet, maar ziet er niet zo gelukkig meer uit!

Het is altijd weer een beetje spannend of je stekje in één keer aanslaat nadat je hem hebt geworteld in water. Het is niet zo gek dat de blaadjes een dag of twee slapjes zullen hangen, terwijl het plantje zich aanpast aan de nieuwe omstandigheden. Duurt het langer, of valt er zelfs blad af? Dan is het belangrijk om na te gaan of de wortels wel lang en gezond genoeg waren om in de grond gezet te worden. Daarnaast hou je goed in de gaten dat de potgrond niet te droog is. Zeker in het begin mag je de potgrond vrij vochtig houden om de overgang soepeltjes te maken. Eventueel maak je een klein kasje met een plastic zakje om de vochtigheid rondom het plantje wat hoger te maken. Ziet je stekje eruit alsof ie elk moment het loodje kan leggen? Zet hem dan nog even terug in het water om wat langer te werken aan mooie wortels. Meestal ga ik uit van wortels van zo’n vijf tot tien centimeter, voordat ik ze in de grond zet. Als de wortels al vertakt zijn, is dat helemaal ideaal. Bij twijfel kan je beter iets langer wachten, dan te kort!


Wil je meer leren over het verzorgen & stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 (138 reviews)


Gerelateerde posts

BlogMama Botanicabasics, stekken