Plantenvraag: Mijn ZZ-plant stekje groeit niet

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik hieronder wekelijks antwoord op een plantenvraag.

’Hallo Mama Botanica,

Ik heb advies nodig over een stekje van de mooie ZZ plant. Ik lees er niet heel veel over dan een blad in de aarde te stoppen en afwachten. Dat heb ik gedaan en er zijn worteltjes aan gekomen. Ik heb de stek in een ander potje gedaan en iets water gegeven, niet veel. Maar het blad gaat steeds meer krullen. Wat nu? Wat kan ik doen om dit stekje weer happy te krijgen? En gaat dit nog goed komen? Is het een kwestie van te veel of te weinig water, licht, zon etc?

- Katinka

ZZ-plant stekken

Hoi Katinka, wat leuk dat je de ZZ-plant bent gaan stekken! Dat is een van de plantjes waarbij je echt het meest geduld nodig hebt, vooral als je hem met een enkel blaadje stekt.

Je geeft aan dat er al wel wortels en een knolletje aan je stekje zitten, maar dat het blad steeds meer gaat krullen, terwijl er nog niks nieuws aan het groeien is. Gelukkig is je stekje zeker nog te redden. Het belangrijkste van dit proces is al gelukt; er zijn een knolletje en wortels gaan groeien. Uit dit knolletje zal de nieuwe stengel gaan groeien. Om die groei te stimuleren is het goed dat je hem hebt verpot en wat water hebt gegeven.

Het feit dat het blaadje nu verdroogd, kan komen doordat de grond te droog is. De knol haalt het vocht uit het blad, om dat te gebruiken om verder te groeien. Als je hem dus iets meer water geeft, zal hij makkelijker kunnen groeien. Hou hierbij de grond niet permanent vochtig, maar geef ongeveer één keer per week een scheut water. Door nu iets meer water te geven dan eerder, stimuleer je de nieuwe groei en zal je hopelijk snel een nieuwe uitloper zien.

Mocht het blad nou helemaal verdrogen en van het knolletje vallen, dan is er nog steeds een kans dat je plantje gaat groeien. Gooi hem dus niet weg, maar blijf regelmatig water geven. Let wel extra op dat de grond tussendoor droog valt, om rot van het knolletje te voorkomen. Wie weet komt er na een tijd alsnog een nieuw plantje omhoog piepen.

Bij het stekken van de ZZ-plant heb je écht geduld nodig. Het kan enorm lang duren voordat je nieuwe groei ziet, maar als hij echt gaat groeien, zul je dubbel trots zijn. Klik hier om meer te lezen over het stekken van de ZZ-plant.

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je nog meer leren over het stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 (138 reviews)


Gerelateerde posts over stekken