Zamioculcas zamiifolia stekken

Zamioculcas zamiifolia stekken

Zamioculcas zamiifolia stekken

Naam: Zz-plant
Latijnse naam: Zamioculcas zamiifolia

Deze plant maak je alleen dood als je hem te veel water geeft. Qua licht kan hij bijna alles wel aan, van de donkerste hoekjes tot de lichtste plekjes. Staat hij donker, dan zal hij minder snel groeien en ook minder water gebruiken. Voor het stekken heb je echter wel wat geduld nodig. Hij is een erg langzame groeier.

Hoe stek je de ZZ-plant?
De Zz-plant is op veel verschillende manieren te stekken. Vanuit een enkel blad kan al een nieuwe plant groeien, maar je kunt hem ook scheuren. Scheuren is de snelste manier om van één plant meerdere grote planten te maken. Haal de plant uit de pot en trek hem voorzichtig uit elkaar. De verschillende delen kun je apart weer oppotten.
Heb je per ongeluk een tak afgebroken of heb je zin in een lang stekproces, dan kun je de volgende methode toepassen. Dit kan al met een enkel blad, maar omdat de plant zo traag groeit, raad ik aan om een tak in verschillende stukjes met elk twee blaadjes te verdelen. Om de groei te stimuleren kun je de stekjes in stekpoeder van Pokon dippen. Je kunt je stekken zowel direct in de grond als in het water zetten. De stekken in het water zullen wat sneller wortelen, vooral als je ze eerst in stekpoeder hebt gedipt. Zit er een goed aantal stevige wortels van een aantal centimeters aan? Dan kun je ze in de grond zetten.
Heb je je stekken in de grond gezet? Geef dan regelmatig water en hou de grond licht vochtig. Zolang je stekken gezond en stevig blijven, zijn ze druk bezig met groeien. Het kan dus enkele maanden duren voordat je wat ziet gebeuren. Zet je stekken bij voorkeur niet te donker, hoewel de moederplant dat wel aankan. Een plek met veel indirect licht zal eerder voor nieuwe groei zorgen dan een schaduwplek.

Extra tips:
Maak bij voorkeur meerdere stekjes, want door het lange proces kan de uitval wat groter zijn. Verwijder stekjes die achteruitgaan meteen, zodat ze geen ziektes oplopen en geen andere stekjes besmetten.
De Zamioculcas staat graag wat krap in z’n pot, maar pas op met aardewerken potten: de wortels zijn zo sterk dat ze de potten stuk kunnen laten groeien als ze té krap staan.


Verzorgingsadvies:
Standplaats: 1/4
Water: 1/3
Stekmoeilijkheidsgraad: 3/3
*Bekijk voor een uitgebreide toelichting het boek ‘Stek Je Plant’

Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Neem dan eens een kijkje in mijn boek Stek Je Plant op Bol.com. Het boek staat vol met mooie foto’s van planten en veel informatie over stekken en plantenverzorging en een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.

Mama Botanicaseo