Plantenvraag: Peperomia in bloei

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik hieronder wekelijks antwoord op een plantenvraag.

’Beste Mama Botanica,,

Ik heb een nieuwe plant, de Peperomia ‘Rana Verde’. In de afgelopen weken zijn er allemaal scheuten uit gekomen, waarvan ik mij afvraag of dat de bloeiwijze is en of ik die scheuten eraan moet laten zitten of juist eraf halen. En als ik ze eraf moet halen, in welke periode van het jaar zou dat dan moeten? Of kan ik die scheuten eventueel gebruiken als stekje?’

- Diana

Peperomia met rare scheuten

Hoi Diana, wat een verrassing groeit er opeens uit jouw plant! Deze vrolijke slierten die uit jouw Peperomia groeien, zijn inderdaad de bloemen. Deze groeien op steeltjes die boven de bladeren uitsteken. Ze worden soms ook wel staartjes, of rattenstaarten genoemd.

De meeste Peperomia’s worden gekweekt vanwege de mooie bladeren en niet zozeer voor de bloemen, al zijn er een aantal waarvan de bloemen ook sierwaarde hebben, zoals de Peperomia fraseri en Peperomia caperata ‘Lilian’.

Mocht je de bloemen niet mooi vinden, dan kun je ze uit je plant knippen. Hij zal dan meer energie stoppen in het groeien van nieuwe bladeren en wortels. Als je ze aan de plant laat zitten, dan kun je ze afknippen zodra de bloemen zijn uitgebloeid en verdroogd.

Je kunt de bloemen helaas niet gebruiken om de plant te stekken en hij produceert in de woonkamer, voor zover ik weet, niet zomaar zaadjes. Op deze pagina lees je meer over het stekken van de Peperomia.

De Peperomia bloeit meestal in de zomermaanden, maar het is ook geen probleem als je plant een jaar niet bloeit. De bladeren zijn immers veel aantrekkelijker.

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com


Gerelateerde Plantenvragen