Siernetel (Coleus) stekken: stappenplan + video

Coleus stekken

Coleus stekken

Naam: Siernetel
Latijnse naam: Coleus

In de winkels is dit een seizoenplant die dus niet vaak verkrijgbaar is. Meestal wordt de Siernetel als eenjarige plant neergezet, maar hij gaat jaren mee. Na een paar seizoenen groeit de plant wel wat iel, dus het loont om hem zo nu en dan terug te knippen en te stekken.

Hieronder lees je een stukje uit mijn boek Stek Je Plant, waarin ik je alles leer over het stekken van kamerplanten en de belangrijkste stekmethodes voor 40 populaire kamerplanten.

Hoe stek je de Coleus?

Een bladpaar met een stuk stengel is al genoeg om er een nieuwe plant mee te kweken. Verwijder alleen de top als je zuinig bent op de moederplant. Maar eigenlijk hoef je je geen zorgen te maken; door een beetje extra wegsnoeien stimuleer je de moederplant om meer en grotere bladeren te maken. Zet je stek in het water zonder dat er bladeren onder water staan. Laat de wortels zeker zo’n tien centimeter lang worden, voordat je ze in de grond zet. Laat je stekken nooit helemaal uitdrogen, net zomin als de moederplant. Als ze te weinig water hebben, gaat het blad erg hangen; probeer dat voor te zijn. Als je stek goed aan het groeien is, kun je de top eruit knippen, zodat je stek ook gaat vertakken en een vollere plant wordt.

Extra tips voor jouw Siernetel:

De moederplant wordt voller als je delen weghaalt om te stekken. Net boven de bladeren zullen twee nieuwe stengels verschijnen, in plaats van de enkele stengel die er groeide. Wees dus niet bang je plant goed te snoeien.

De Coleus kan ook bloeien, maar om de groei van het blad verder te stimuleren, kun je deze bloemetjes het beste verwijderen. Vind je dat ze er leuk uitzien, dan kun je ze natuurlijk ook gewoon laten zitten. In de zomer kan de Coleus ook buiten in de volle grond staan, maar in de winter zal hij dat in ons klimaat waarschijnlijk niet overleven.

Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com

stekjeplant-cover.jpg

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 (138 reviews)