Plantenvraag: Hoe stek je een Homalomena maggy?

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik hieronder wekelijks antwoord op een plantenvraag.

’Beste Iris, wat heb je mijn liefde voor kamerplanten aangewakkerd. Ik heb een Homalomena maggy op de kop kunnen tikken, maar vind het reeds een grote plant. Kan deze ook gestekt worden?’

- Saskia

Homalomena stekken

Hoi Saskia! Wat leuk dat je vol liefde met je planten bezig bent! Ik ben zelf ook enorm fan van de Homalomena rubescens maggy. Zulke mooie bladeren met een hoog jungle gehalte!

De Homalomena is echter niet zomaar te stekken. Je kunt niet een blad afsnijden en dat op water zetten, want dat zal niet gaan wortelen en uitgroeien tot een nieuwe plant. Ik zal twee methodes delen.

Bij de eerste methode groeit jouw plant zelf al een stek naast de moederplant. Deze zal na verloop van tijd steeds groter worden. Er groeit dus eigenlijk een extra plant uit de wortels van de moederplant.

Maakt jouw plant zo’n stek? Dan kun je hem van de moederplant af snijden als je stek zeker zo’n 15 tot 20 centimeter groot is en mooie stevige bladeren groeit. Graaf je stek een stukje uit en snij hem zo dicht mogelijk bij de moederplant los. Er groeien al wortels aan je stek, waardoor je hem direct in de grond kunt zetten. Dit heet ook wel het scheuren van je plant, omdat je de stek loshaalt van de moederplant

Je kunt met een doorzichtig plastic zakje een klein kasje om je stek heen maken. Dit hoeft niet helemaal luchtdicht te zijn. Door zo’n kasje blijft de luchtvochtigheid rondom je plant hoger, waardoor hij makkelijker kan wortelen. Gaan de bladeren erg slap hangen en zit er na 3 dagen nog geen verbetering in? Dan kun je ervoor kiezen om de onderste bladeren af te knippen. Laat minstens twee bladeren aan je stek zitten. Doordat er minder blad aan je stek zit, zal hij makkelijker herstellen.

Voor de tweede methode duiken we onder de grond. Deze is wat lastiger, maar goed toe te passen als je plant nog geen stekken groeit. Je gaat de plant vermeerderen met een deel van de wortels. De Homalomena groeit namelijk een dikke wortel, rhizoom of wortelstok, waar dunnere wortels uitgroeien. Door een flink stuk van deze dikke wortel van de moederplant af te snijden en in een aparte pot te zetten, kun je de plant ook vermeerderen. Uit de wortelstok zal een nieuwe plant groeien. Het is belangrijk dat de grond licht vochtig blijft, maar zeker niet te nat wordt, omdat de wortel dan makkelijk gaat rotten. Deze methode is ook ingrijpender voor de moederplant, omdat er een deel van de wortels weg wordt gehaald.

Succes met stekken!

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je nog meer leren over het stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 (138 reviews)


Gerelateerde Plantenvragen