Plantenvraag: Hoe krijg ik mijn Lepelplant weer in bloei?

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik hieronder wekelijks antwoord op een plantenvraag.

’Goedemorgen! Mijn Lepelplant groeit erg goed, maar krijgt al meer dan een jaar geen bloemen meer. Is hier nog iets aan te doen? Ik heb ook een stekje van de plant dat het enorm goed doet, maar de stek heeft nog nooit bloemen gemaakt. Alvast bedankt!

- Jasmin

Lepelplant bloei.jpg

Hoi Jasmin! Wat leuk dat je deze plant al hebt gestekt en dat die het goed doen! Als andere lezers willen weten hoe je de Spathiphyllum kunt stekken, lees dan vooral dit blog.

Maar dan zou het ook leuk zijn om bloemen in de planten te krijgen. Ik kan geen 100% succes beloven, maar de volgende tips kunnen helpen bij het laten bloeien van je Spathiphyllum.

Een Spathiphyllum zal nooit het hele jaar bloeien. De plant heeft een bloeiseizoen waarin hij bloeit, waarna het weer een jaar duurt voordat er opnieuw bloemen verschijnen. De bloemen blijven meestal een maand of twee aan de plant en verschijnen vaak in het voorjaar en de zomer.

Ondanks dat de plant redelijk goed op een donkere plek kan staan, heeft hij om te bloeien wel voldoende licht nodig. Zorg voor zoveel mogelijk indirect licht, dus geen volle zon, maar ook zeker geen schaduw. Een vensterbank op het oosten is ideaal. Bij een raam op het zuiden zal je de plant iets verder weg moeten zetten, zodat hij niet in de volle zon staat.

Zorg ervoor dat je plant in optimale gezondheid is door voldoende voedingsstoffen te geven. Het maken van bloemen kost de plant energie, dus een beetje plantenvoeding zo nu en dan kan geen kwaad. Geef dit in het voorjaar en de zomer. Standaard plantenvoeding voor groene kamerplanten is goed, maar plantenvoeding voor bloeiende planten is nog beter.

Zorg er daarnaast natuurlijk voor dat je plant voldoende water krijgt. Krijgt jouw Lepelplant te weinig water, dan gaan de bladeren erg hangen. Probeer dit altijd voor te zijn, zodat de plant geen energie hoeft te stoppen in het herstel na te weinig water.

Staat je Lepelplant in bloei, maar zijn de bloemen bijna uitgebloeid? Knip ze dan uit je plant, dan heb je kans dat er nog weer nieuwe bloemen verschijnen en je dus nog langer kunt genieten van de bloei!

Worden de bloemen van je Lepelplant groen? Dat is onderdeel van het natuurlijke proces, het witte ‘bloemblad’ is namelijk een schutblad, wat groen wordt onder invloed van licht. Je kunt het witter houden door de plant wat donkerder te zetten.

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com

Een huis vol planten cover.jpg

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,9/5 (94 reviews)


Gerelateerde Plantenvragen