Plantenvraag: Ficus op stam kweken

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik hieronder wekelijks antwoord op een plantenvraag.

’Hej Mama Botanica! Ik heb een vraagje over mijn Ficus Lyrata. Ik heb het "klassiek" modelletje (niet op stam), maar zou eentje op stam wel super leuk vinden. Is er een manier om de mijne te snoeien/kweken zodat het een boompje wordt? Ik dacht een kopstek te nemen in de hoop dat de bovenste nieuw scheut uitloopt in twee nieuwe en dat de stam verhout, of werkt het niet op die manier?’

- Ellen

ficus op stam.jpg

Hoi Ellen! Wat je denkt is zeker mogelijk! Een Ficus die nu nog een enkele stam is, kun je laten vertakken door hem te snoeien. Je hebt het over een Ficus lyrata in je vraag, ik heb dit met mijn Ficus elastica gedaan (zie foto) en dat werkt precies hetzelfde.

Dit is de perfecte manier om een lange slungelige Ficus voller te maken. Om je Ficus succesvol te snoeien knip of snij je hem een centimeter of twee boven een blad af. Bedenk eerst op welk punt je je Ficus wilt laten vertakken, snoei je hem nu te laag af, dan vertakt je plant natuurlijk ook te laag.

Let bij het snoeien op dat er wit vloeistof uit de stam zal stromen. Voorkom dat dit op je vingers komt, want dit kan je huid irriteren. Je kunt het makkelijk weg deppen tot het stolt.

In de blad oksel van de bovenste bladeren zal je plant nieuwe zijtakken gaan groeien. Maar let op, er is geen garantie dat je plant meerdere zijtakken zal groeien. Ik heb een eigenwijze Ficus lyrata die helaas maar één nieuwe zijtak groeide.

De beste tijd om deze ingreep te doen is in het voorjaar, dan heeft je plant de meeste energie om mooie nieuwe zijtakken te groeien.

Wil je nog meer dat stam-gevoel krijgen? Verwijder dan de bladeren van de originele stam, zodra de zijtakken goed aan het groeien zijn. In de loop van de tijd zal deze stam ook steeds dikker worden en krijg je een echt boompje.

Het deel wat je van de plant af snoeit, kun je weer stekken. Hoe je dat doet lees je hier: https://www.mamabotanica.nl/blog/ficus-stekken

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com


Gerelateerde blogs: