Plantenvraag: Kalanchoe Flapjack stekken

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik wekelijks antwoord op een plantenvraag.

’Hoi Iris,

Ik heb een vraag over de vetplant 'varkensoor' (Kalanchoe Flapjack). Mijn vetplant is nogal lang en slap en de bovenkant gaat daardoor omhangen. Ik vind hem op deze manier niet mooi, maar zal het ook niet weggooien aangezien ik dat echt zonde vind. Ik dacht eraan om de top af te knippen en dat te stekken. Dan heb ik gelijk weer een mooier ogend plantje. Kan dit wel? Of hebben jullie andere tips voor mij mbt dit plantje?’

- Sigrid

Flapjack stekken

Hi Sigrid, dit is een Kalanchoe flapjack, ik wist zelf niet dat deze ook varkensoor wordt genoemd, maar dan heb je in ieder geval ook de Latijnse naam.

Je kunt zeker de top uit de plant knippen en deze stekken. Knip de steel op ongeveer 10 tot 15 centimeter van de top af, haal de onderste blaadjes eraf en laat het steeltje een paar dagen drogen. Hiermee voorkom je dat je stek gaat schimmelen. Zet hem dan in een potje met potgrond, waar je eventueel wat zand doorheen mengt en hou de grond relatief droog. Hij zal dan snel wortelen en weer gaan groeien.

Wil je nog meer plantjes kweken, dan kun je de rest van de stam ook in stukken snijden en stekken. Uit een stammetje groeien vaak meerdere toppen, waardoor je een vollere plant krijgt.

Door je plant meer licht te geven, zal hij wat compacter blijven en krijgt hij ook meer die karakteristieke rode randjes aan het blad. Deze rode verkleuring is een natuurlijke bescherming tegen het directe zonlicht en verdwijnt wanneer de plant minder direct zonlicht krijgt.

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je nog meer leren over het stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 (138 reviews)


Gerelateerde posts over stekken