Plantenvraag: Begonia met schimmel

’Hoi Iris, ik heb vorige week een begonia gekocht. Binnen een week zie ik allemaal witte vlekjes op blad en steel, het lijkt wel schimmel. Is mijn plant nog te redden?’

- Irma

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik wekelijks antwoord op een plantenvraag.

Schimmel begonia

Hoi Irma! Wat zonde dat je plant zo snel witte vlekken vertoond, terwijl het geen polkadot begonia is! Dat is duidelijk een schimmel die op de bladeren van je begonia groeit. Omdat je hem pas net hebt, zou ik sowieso een melding maken bij de winkel waar je hem vandaan hebt. Maar het liefst krijg je deze plant natuurlijk weer gezond.

Witte schimmel op de bladeren van je begonia

De bladeren van Begonia’s schimmelen makkelijk. Dat kan met alle varianten gebeuren, ook de stippenbegonia (Begonia maculata) of de bladbegonia (Begonia rex). Je plant wordt lelijk van de schimmel en je plant kan er ook aan dood gaan. Eerst zullen de bladeren afsterven en daarna legt je plant het loodje. Het is dus wel belangrijk om het aan te pakken.

Schimmel op de stippenbegonia (Begonia maculata)

Schimmel in je begonia bestrijden

Als de schimmel maar op een enkel blad zit, knip je dat blad direct af en gooi je het weg. Zit het al over je hele plant, dan kun je ervoor kiezen om de meest geïnfecteerde bladeren te verwijderen en de rest van de plant te behandelen. Maar let op, ook als je de schimmel behandeld, blijven er zichtbare vlekjes op de bladeren achter. Alleen de nieuwe bladeren die gaan groeien, zijn vlek vrij.

Je behandelt schimmel met een zwaveloplossing. Je vindt deze middelen vooral tegen schimmels in de tuin en omdat zwavel nou niet echt lekker ruikt, zou ik het zeker buiten toepassen. Er zijn verschillende merken die spuitzwavel aanbieden, je kunt bijvoorbeeld deze via Bol.com proberen: Bayer Microsulfo Spuitzwavel, of Luxan Spuitzwavel. Je maakt zelf een mix van water en het zwavelpoeder, wat je in een plantenspuit doet. Dit spray je op je plant, waarbij je zowel de bovenkant als de onderkant van de bladeren raakt en alle steeltjes en stammetjes. Er blijven vaak wel wat vlekken van de oplossing op het blad achter. Deze kun je op een later moment met een lichtvochtige doek van het blad afvegen. Als je de schimmel weer ziet verschijnen, herhaal je de behandeling.

Schimmel kan ook voorkomen op stekjes. Bij dit stekje zijn de nieuwe blaadjes al afgevallen en zit de schimmel nog op het steeltje

Hoe voorkom je schimmel in je begonia’s

Het is lastig schimmel volledig te voorkomen, maar er zijn dingen die kunnen helpen. Besproei je begonia’s nooit op de bladeren. Vocht op het blad, trekt de schimmel aan. Ook kun je van onderaf water geven, zodat zelfs de steeltjes droog blijven. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid niet te hoog is, want hoge luchtvochtigheid is ideaal voor schimmels. Een goede gezondheid helpt altijd, dus geef voldoende licht, water en voedingsstoffen en zet je plant niet op de tocht. Zie je toch schimmel verschijnen? Onderneem dan zo snel mogelijk actie.

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com


Gerelateerde Plantenvragen