Calathea stekken: stappenplan + video

Calathea stekken

Calathea stekken

Naam: Bidplant
Latijnse naam: Calathea sanderiana

De meest bijzondere kleuren en bladtekeningen kun je vinden op Calathea’s. Het zijn niet de makkelijkste planten voor in je huis. Ze houden van vochtige lucht, dus veel sprayen kan goed helpen. De badkamer kan ook een ultieme plek voor ze zijn, zolang je daar voldoende licht hebt.

Hieronder lees je een stukje uit mijn boek Stek Je Plant, waarin ik je alles leer over het stekken van kamerplanten en de belangrijkste stekmethodes voor 40 populaire kamerplanten.

Hoe stek je de Calathea?

De Calathea kun je vermeerderen door het loshalen van pups. Wanneer je plant lekker aan het groeien is, zie je nieuwe groepjes van bladeren omhoogkomen. Als die groot genoeg zijn, kun je ze van de moederplant verwijderen en in een eigen pot zetten. Haal daarvoor de plant uit z’n pot en verwijder een deel van de aarde. Dan wordt goed zichtbaar waar je de plant uit elkaar kunt trekken. Let er goed op of alle stekken die je van de plant afhaalt al eigen wortels hebben. Zet de verschillende planten weer in een pot met verse potgrond.

Zet je stekjes in het licht

Stekjes groeien het beste in indirect licht. Een goede plek voor stekjes is bijvoorbeeld de vensterbank of (keuken)plankjes direct naast het raam dat gericht is op het noorden, oosten en westen. Een raam op het zuiden krijgt te veel direct licht en is beter geschikt voor planten die direct zonlicht kunnen verdragen zoals cactussen. Zorg er wel voor dat de ruimte niet te koud is, dat belemmert de groei. In de winter kan je je stekje een goede start geven door de stekjes onder een groeilamp te plaatsen. Met een groeilamp krijgt je plant altijd voldoende licht om goed te gaan groeien en hoef je niet bang te zijn voor smalle plantjes met kleine blaadjes. Gebruik bijvoorbeeld deze groeilamp met gewone fitting op bol.com. Dit is de goedkoopste optie, want je draait deze LED lamp gewoon in een fitting of bureaulamp die je al in huis hebt. Je kunt je ook verder verdiepen in groeilampen en geavanceerdere groeilampen met timers kopen, ik heb een blog geschreven met alles wat je moet weten over groeilampen.

Extra verzorgingstips voor jouw Calathea:

Gaat je plantje een beetje hangen nadat je het in de grond hebt gezet, dan komt dat waarschijnlijk door de grote schok van het verpotten. Je kunt je plantje een beetje helpen door de luchtvochtigheid te verhogen met een klein kasje.

Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com

stekjeplant-cover.jpg

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 (138 reviews)