Plantenvraag: Hoe stek ik de Iresine herbstii (biefstukplant)?

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik hieronder wekelijks antwoord op een plantenvraag.

’Hoi Mama Botanica, hoe stek ik de Iresine herbstii? Ik kan het nergens vinden’

- Tanya

Foto via Plantje.nl

Foto via Plantje.nl

Hoi Tanya! Wat leuk dat je een Iresine hebt! Deze plant wordt ook wel de biefstukplant genoemd, omdat de blaadjes een beetje op biefstukjes lijken. Ik vind dat ver gezocht, maar he, hij moet een naam krijgen nietwaar? Er zijn twee varianten die je het meest in de verkoop voorkomen. De ene heeft veel kleurtjes, een rood/roze stam en groen met gele bladeren. De andere variant heeft verschillende rood tinten. De Iresine is niet super bekend, maar wel heel leuk. Dus ik deel graag wat tips om jouw plant te stekken én meteen ook maar wat verzorgingstips!

Zo stek je de Iresine herbstii (biefstukplant)

Het stekken van de Iresine is gelukkig niet moeilijk. Stekken met een enkel blaadje lukt niet, maar als je de steel net boven twee blaadjes doorknipt, heb je al een stek. Maak je stekje niet te lang; een centimeter of 10 is al voldoende. Als er veel blaadjes aan je stek zitten, kun je de onderste blaadjes eraf halen. Hierdoor krijg je een langer stengeltje, wat het oppotten later makkelijker maakt. Nu kun je kiezen om je stekje op water te laten wortelen, of direct in de grond te zetten. Zelf vind ik het leuk om stekjes in het water te laten wortelen. Je hebt er dan weinig zorg aan en je ziet die mooie wortels goed ontwikkelen. Zet je stekje zo in het water dat het steeltje goed onder water staat, maar er geen blaadjes in het water hangen. Ververs het water als je ziet er algen in groeien. Zet je je stekjes liever direct in de grond? Zorg er dan voor dat de grond altijd licht vochtig is en maak eventueel een kasje over je plant heen. Dit doe je bijvoorbeeld met een boterhamzakje en het zorgt ervoor dat je plantje minder snel uitdroogt. Dit kasje laat je zo nu en dan luchten en kan je helemaal verwijderen zodra je stekje nieuwe blaadjes groeit.

Staan je stekjes op water? Dan kun je ze planten zodra de wortels goed ontwikkeld zijn, als ze zo’n 5 centimeter lang zijn. Hou in het begin de grond ook vochtig, zodat je stekje zich goed kan aanpassen. Zo nu heb je je biefstukplant gestekt! Lees vooral verder voor verzorgingstips, zodat je stekje uitgroeit tot een mooie volwassen plant.

Zo verzorg je de Iresine herbstii

Ondanks de wat fragiele blaadjes van de biefstuk plant, wil hij toch veel licht hebben. Een plek met direct licht in de ochtend of het einde van de middag is perfect. De hele middag in de volle zon kan wat te heftig zijn voor deze plant. Heb je een plek met veel indirect licht? Hou je plant dan goed in de gaten; als er veel meer ruimte tussen de nieuwe blaadjes verschijnt en je plant te lang en iel wordt, heeft hij toch meer licht nodig. In de zomer kan deze plant ook buitenstaan, maar zet hem niet de hele dag in de volle zon. Zodra het kouder wordt, haal je je plant weer naar binnen.

Hou de potgrond altijd licht vochtig. Is de aarde toch te droog geworden? Dan zal je plant dramatisch gaan hangen. Maar geen zorgen, als je er nog op tijd bij bent, veert hij zo weer terug! Vooral als het warm weer is, moet je je plant regelmatig water geven, omdat hij ook veel licht nodig heeft, is het water zo weer op. Controleer de grond dus twee keer per week om te voorkomen dat hij uitdroogt.

De Iresine kan heel lang en slungelig worden. Om hem compacter en voller te houden, kun je je plant regelmatig toppen. Je haal dan de bovenste twee blaadjes uit de plant, of knipt zelfs een langer stuk van de stengel. Hierdoor gaat je plant met meerdere zijtakjes opnieuw uitlopen. De toppen die je uit je plant haalt, kun je natuurlijk gebruiken om te stekken!

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je nog meer leren over het stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 (138 reviews)


Gerelateerde artikelen over stekken: