Wat ik heb geleerd van het regenwoud in Costa Rica

costa rica.jpg

De afgelopen paar weken heb ik in Costa Rica doorgebracht. Ik wilde hier heel graag heen, omdat veel van onze kamerplanten hier vandaan komen en in het wild te vinden zijn. Denk aan de Monstera, Calathea of Dieffenbachia. Ik ben dan ook enorm onder de indruk van de natuur hier!

Een paar dingen die me zijn opgevallen: de naam 'regenwoud' komt niet zomaar ergens vandaan. Het kan hier verschrikkelijk veel regenen! Echt met bakken uit de hemel, dagen lang! Niet zo fijn voor onze planning, maar wel goed voor de planten.

Daarnaast is de natuur hier wild en overweldigend! Wat ik echt geweldig vind, is dat je niet zomaar een boom ziet als je door de jungle loopt, maar dat er op die boom zo twintig andere soorten planten groeien. Van Monstera's en Philodendrons tot Bromelia's, Rhipsalissen en Orchideeën. Je staat zo een kwartier omhoog te staren en je ziet steeds andere soorten. Deze planten nemen geen energie weg van de boom, maar gebruiken hem om dichterbij het licht te komen. Het zijn epiphytische planten.

Verder sta ik verbaasd van hoe planten zich hier hebben ontwikkeld. Ik dacht dat de meeste patronen op bijvoorbeeld de bladeren van de Calathea verschenen zijn doordat ze almaar zijn gekruist en geselecteerd. Maar de Calathea warscewiczii is een soort die je precies zo in het wild tegen kunt komen! Het is dus een botanische soort.

Ik heb drie weken vrijwilligerswerk gedaan bij stichting Work With Nature, die het regenwoud beschermt. In deze periode heb ik ook een aantal video's geschoten die vanaf januari 2020 online komen te staan. Speciaal hiervoor ben ik naar specifieke soorten op zoek gegaan (zo heb ik de grootste Dieffenbachia van Midden-Amerika gespot!). In deze video's laat ik je zien op wat voor plekken de planten van nature groeien en hoe we er thuis misschien wel nog beter voor kunnen zorgen! Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief, dan komt er nog meer Costa Ricaanse natuur jouw kant op!

BlogMama Botanica