Plantenvraag: afgebroken Pannenkoekplant (Pilea peperomioides)

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik wekelijks antwoord op een plantenvraag.

’Hoi Iris, mijn pannenkoekenplant is halverwege afgebroken. Kan ik nog wat met die plant? Is de top te stekken? Ik heb al gegoogeld maar kan er niks over terug vinden.’

- Stephanie

Hoi Stephanie, wat zonde dat je pannenkoekplant is afgebroken! Die stam wordt vaak ook erg lang en als hij niet goed ondersteund wordt, of hij valt, dan zit je vaak met een plant in twee stukken! Gelukkig betekent dit niet het eind van je plant. Ik vertel je graag wat je er nog mee kunt doen.

Kopstek van de pannenkoekplant, kan je de pannenkoekplant met de stam stekken?

De meeste bekende manier om de Pannenkoekplant te stekken is het verpotten van de stekjes die de plant zelf groeit. Hoe je dat doet kun je in deze video zien. Maar als je opeens de stam van je plant in je handen hebt, hoop je misschien dat je daar ook wat mee kunt. En dat kan zeker! De stam kan opnieuw gaan wortelen en zo kun je een nieuwe plant groeien. Zo doe je dat:

Als er erg veel blad aan de stam zit, haal je een deel van de bladeren weg, zodat je een kaal stammetje aan de onderkant hebt. Nu kun je ervoor kiezen om je stek eerst in het water te laten wortelen, of direct in de grond te zetten. Bij de watermethode heb je er veel minder omkijken naar, in de grond moet je de aarde altijd licht vochtig houden. Staat je kopstek in het water, dan kun je hem planten zodra de wortels zo’n 10 centimeter lang zijn.

Het onderste gedeelte van de stam, die nog in de pot staat, kun je gerust ook laten staan. De kans is groot dat deze ook opnieuw gaat uitlopen. Misschien gebeurt dat via de stam, misschien via de wortels en zie je dus nieuwe stekjes opkomen.

Ook als je Pannenkoekplant te groot wordt, kun je hem op deze manier een kopje kleiner maken. Je kunt er ook voor kiezen de stam van de moederplant helemaal weg te knippen of snijden en de stekjes die al in de pot groeien verder te laten groeien. Zo krijg je een klein bos aan Pannenkoekplantjes!

Zo maak je van een ongeluk waardoor je plant in tweeën ligt, ineens een mogelijkheid om nog meer planten te hebben!

Voor andere vragen over de Pilea, kijk hieronder:

Help, mijn pannenkoekplant groeit geen stekjes.
Groeien er nu bloemen aan mijn pannenkoekplant?
Kan ik mijn pannenkoekplant stekken met een enkel blaadje?
Wat zijn de witte bolletjes op de onderkant van mijn pannenkoekplant?

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com


Gerelateerde Plantenvragen