Plantenvraag: Waarom groeit mijn Chinees lantaarnplantje niet verder na stekken?

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik wekelijks uitgebreid antwoord op een plantenvraag.

‘Hoi Iris, ik heb een tijdje geleden mijn Chinese lantaarnplant (Ceropegia woodii) geknipt om te stekken, maar nu groeit hij niet meer door op de plekken die ik heb geknipt. Wat heb ik verkeerd gedaan?’

- Hilda

Hoi Hilda, wat leuk dat je je Chinees lantaarnplantje aan het stekken bent! Voor andere lezers die willen weten hoe je deze kunt stekken, klik hier. Ik hoop dat je stekjes ondertussen lekker aan het groeien zijn. Je hebt hoogst waarschijnlijk niets verkeerd gedaan, maar misschien kijk je op de verkeerde plek naar nieuwe groei. Lees vooral even verder.

Waarom groeit mijn moederplant niet verder na stekken?

Nu dus die moederplant nog: die moet natuurlijk weer gaan groeien. Het kan zeker een tijdje duren voordat je nieuwe groei zult zien. En het is goed om te weten waar die nieuwe groei verschijnt. Ik ga er hierbij vanuit dat je plant nog helemaal gezond is, dus dat de steeltjes ook bovenaan, bij de pot nog stevig zijn en niet verdroogd.

De Ceropegia groeit met vrij lange slanke steeltjes waar telkens een set van twee blaadjes tegenover elkaar groeit. Soms groeit daar ook nog een klein knolletje, vooral als je plant al wat ouder is. Als je dat slanke steeltje doorknipt, gaat deze niet op dezelfde plek verder groeien. De nieuwe groei zal verschijnen uit de bladoksel of het knolletje van het set met blaadjes dat nog aan de steel zit. Heb je een stengel helemaal bij de grond afgeknipt, dan zal er vanuit het knolletje onder de grond een nieuwe stengel groeien. Dit duurt vaak nog langer. Je kunt dus beter een paar blaadjes aan de stengel laten zitten.

Zolang jouw moederplant er nog gezond uitziet en de blaadjes die nog aan de stengel zitten niet verdroogd zijn, zal je nog wat langer geduld moeten hebben voordat je nieuwe groei ziet!

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 (138 reviews)


Gerelateerde Plantenvragen

BlogMama Botanicabasics