Ceropegia woodii stekken

Ceropegia woodii stekken

Ceropegia woodii stekken

Naam: Chinees lantaarnplantje
Latijnse naam: Ceropegia woodii

Dit plantje is een zeer geliefde klassieker. Het Lantaarnplantje groeit dan ook snel en kan heel lang worden. Als mijn Lantaarnplantje weer eens te lang is geworden, knip ik het helemaal tot de grond terug en laat het opnieuw uitlopen. Ik sta er altijd van te kijken hoe snel het groeit en het geeft ook altijd veel materiaal om te stekken.

Hoe stek je het Lantaarnplantje?
Je kunt het Lantaarnplantje op verschillende manieren stekken. Wees vooral niet bang om het een beetje terug te knippen; het groeit snel genoeg weer terug. Knip een streng net na twee blaadjes af. Neem stekken van een centimeter of tien en verwijder de onderste blaadjes. Je kunt de stekjes zowel in de grond als in het water laten wortelen. Zet ze in de grond wanneer de wortels zo’n drie tot vijf centimeter zijn. Wil je veel nieuwe plantjes? Maak dan kleine stekjes; een klein stukje stengel met één bladpaar kan al een nieuw plantje worden.

Als je plant al wat ouder is, ontstaan kleine beige knolletjes op de plek waar twee blaadjes zitten of zaten. Knip deze knolletjes los van de moederplant en leg ze op de aarde. Druk ze een beetje in de grond, maar ze hoeven er niet helemaal onder. De knolletjes gaan vanzelf wortelen, waarna een nieuw plantje tevoorschijn komt.

Extra tips:
Knip je een knolletje los van de moederplant, dan kun je de rest van de streng ook gebruiken om mee te stekken. Doe dat op de manier die als eerste hiervoor staat beschreven.

Het Chinese lantaarnplantje is een vetplantje en heeft dus niet veel water nodig. Ook de stekjes hoeven niet altijd vochtig te zijn, de grond mag best een beetje uitdrogen. Uit één knolletje of stekje groeit één lange streng met hartvormige blaadjes. Wil je een voller plantje, dan kun je het beste meerdere stekjes maken en die bij elkaar in een potje zetten.

Verzorgingsadvies:
Standplaats: 3/4
Water: 1/3
Stekmoeilijkheidsgraad: 1/3
*Bekijk voor een uitgebreide toelichting het boek ‘Stek Je Plant’


Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Cover-inkijkexemplaar.jpg

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant op www.stekjeplant.nl. Het boek staat vol met mooie foto’s van planten en veel informatie over stekken en plantenverzorging en een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken. Op www.stekjeplant.nl lees je er alles over!

Mama Botanicaseo