Plantenvraag: Help, mijn kamerplant gaat niet in winterrust

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik wekelijks uitgebreid antwoord op een plantenvraag.

“Hoi Iris, ik heb gelezen dat kamerplanten in de winter in rust gaan, maar mijn plant blijft gewoon doorgroeien en nieuwe blaadjes maken. Doe ik iets verkeerd? En hoe kan ik hem het beste verzorgen?”

- Mia

Hi Mia, normaal maken die nieuwe blaadjes je blij, maar nu ga je er juist door twijfelen! Maar dat is gelukkig nergens voor nodig. Ik vertel je graag wat meer over deze winterrust en hoe je jouw plant, die stug door blijft groeien, het best kunt verzorgen.

Waarom gaat een kamerplant in winterrust?

Een heel logische vraag, want in onze verwarmde huizen merkt een plant toch niet dat het winter is? Het is bijna niet voor te stellen dat de seizoenen buiten een effect hebben op je plant binnen, maar dat hebben ze wel degelijk. Dat wordt voornamelijk veroorzaakt door de lengte van de dagen. In de winter zijn de dagen veel korter, waardoor er veel minder licht is voor jouw plant. Dit grote verschil in de hoeveelheid licht die je plant krijgt, zorgt ervoor dat je plant minder hard gaat groeien en minder water verbruikt.

Veel tropische planten gaan van nature niet in winterrust, in het wild is er hooguit een droog en een nat seizoen, maar is de hoeveelheid licht redelijk stabiel. Toch kunnen deze planten in onze huizen wel in winterrust gaan. Dit wordt dan veroorzaakt door dat tekort aan licht. Andere planten hebben juist een heel extreme jaarcyclus, zoals bijvoorbeeld de Caladium die in de winter helemaal afsterft boven de grond. In deze video leer je meer over de verzorgen van de Caladium.

Wat nou als mijn plant niet in winterrust gaat?

Je hebt overal gelezen over de winterrust van je kamerplant, maar jouw plantje blijft vrolijk doorgroeien terwijl de sneeuw buiten naar beneden dwarrelt. Wat nu? Gaat het nou niet goed met je plant? Gelukkig is dat zeker niet aan de orde! Het kan zijn dat jouw plant voldoende licht krijgt om vrolijk door te groeien, bijvoorbeeld omdat hij onder een groeilamp staat, of op een perfecte plek dicht bij het raam. Je hoef je plant niet te forceren om in rust te gaan.

Hoe verzorg ik mijn kamerplant die niet in winterrust gaat?

Een plant die in de winter door blijft groeien, hoef je niet heel anders te verzorgen dan normaal. Veel winteradvies gaat over minder water geven, niet verpotten en geen voeding geven. Maar als jouw plant blijft groeien, kun je zeker nog voeding blijven geven en als het nodig is ook verpotten. Blijft altijd de vochtigheid van de aarde controleren voordat je water geeft, om te zorgen dat jouw plant voldoende vocht krijgt. In dit artikel lees je nog meer tips over de verzorging van je kamerplanten in de winter.

Kun je de winterrust vermijden?

Planten die van nature in rust gaan, zoals bijvoorbeeld de Caladium die bovengronds helemaal afsterft, kun je beter niet forceren om te blijven groeien. Ook andere planten, zoals veel caudex planten hebben baat bij hun natuurlijke cyclus. Maar een tropische plant die in het wild maar door blijft groeien, kun je ook in de winter door laten groeien door voor voldoende licht te zorgen. Dit kan bijvoorbeeld met een groeilamp. Let wel op dat een groeilamp geen garantie geeft dat je plant echt door blijft groeien, maar dat het zeker wel kan helpen. Gebruik bijvoorbeeld deze groeilamp met gewone fitting op bol.com. Dit is de goedkoopste optie, want je draait deze LED lamp gewoon in een fitting of bureaulamp die je al in huis hebt. Je kunt je ook verder verdiepen in groeilampen en geavanceerdere groeilampen met timers kopen, ik heb een blog geschreven met alles wat je moet weten over groeilampen.


Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com


Gerelateerde Plantenvragen

BlogMama Botanicabasics, winter