De beste plek in huis: Zamioculcas Zamiifolia (zz-plant)

Mijn Zamioculcas zamiifolia ‘Raven’

Mijn Zamioculcas zamiifolia ‘Raven’

De Zamioculcas Zamiifolia (ook bekend als de zz-plant) kan op veel plekken prima groeien. Ze zijn vaak supersterk en kunnen zich goed aan verschillende omstandigheden aanpassen. De ene plek zullen ze fijner vinden dan de andere, maar hun overlevingskracht is zo groot dat ze het ook op moeilijke plekken goed doen. Deze plant kan in de donkerste schaduw overleven, maar kan zelfs in de volle zon staan. Zorg er altijd voor dat er wel iets van daglicht bij je plant terechtkomt, want helemaal zonder licht gaat geen enkele plant het redden.

De Zamioculcas zamiifolia, of ZZ-plant, ken je waarschijnlijk wel. De plant op de foto is een variant daarvan, eentje waarvan de bladeren bijna zwart worden. Nieuwe scheuten beginnen lichtgroen en worden met de tijd steeds donkerder. Het contrast tussen het frisse groen en de donkere bladeren is altijd erg indrukwekkend.

Net als de normale Zamioculcas is deze ook heel makkelijk in de verzorging. Hij hoeft niet vaak verpot te worden, maar let wel op dat hij nog wat ruimte heeft om z’n dikke wortels te la- ten groeien. Staat je plant te krap, dan kan hij zelfs de sterkste plantenpot laten breken. Kijk ook niet verbaasd op als je de op aardappels lijkende wortels ziet tijdens het verpotten van deze plant. Hierin slaat de plant vocht en voedingsstoffen op. Door deze reserves heeft de plant maar weinig water nodig: één keer per twee weken tot één keer per maand is al voldoende.

Qua licht heeft deze Zamioculcas Raven niet zoveel eisen. Net als de ZZ-plant kan hij prima in de schaduw staan, maar een lichtere plek is ook goed. Staat jouw plant de hele dag in de volle zon, dan kan het blad verkleuren en wat gelig worden. Een plant die minder licht krijgt zal wel minder snel groeien en heeft daardoor nog minder water nodig. Een beetje verwaarlozing kan deze plant dus wel hebben.

Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt! Bekijk mijn boek Een huis vol planten

Een huis vol planten cover.jpg

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,9/5 (94 reviews)

Mama Botanicaseo