Plantenvraag: Hoe laat ik mijn Dracaena breder groeien?

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik hieronder wekelijks antwoord op een plantenvraag.

”Hoi! Ik heb in mijn huiskamer een Dracaena vermelha staan. Die doet het goed, maar groeit wat saai de hoogte in. Ik vroeg me af ik deze plant kon toppen om hem te stimuleren wat breder te groeien. Is dit wel of niet een goed idee? Zoja is het dan mogelijk de top te stekken en hoe doe ik dat best? ”

- Elien

IMG_1838 copy.jpg

De Dracaena vermelha (ook bekend onder de naam Cordyline terminalis) is een super fijne plant, maar hij kan ook lang en slungelig worden. De onderste bladeren sterven af, waardoor er een lange kale stengel ontstaat. Dat kan er heel mooi uit zien, maar soms wil je dat je plant wat compacter of breder gaat groeien. Dat kan gelukkig!

Zoals je al aangeeft, Elien, is het een goed idee om de plant te toppen. Je snijdt dan de stengel van je plant door. Dat kan op een plek tussen de bladeren, maar ook lager op de kale stam. Deze stam gaat met meerdere uitlopers groeien, waardoor je een vollere plant krijgt. Dit doe je wanneer je plant in het voorjaar uit de winterrust komt en lekker aan het groeien is. Dan weet je zeker dat de plant voldoende energie heeft om opnieuw uit te lopen. Je ziet dit ook vaak bij planten als de Yucca en andere Dracaena’s, ze zijn ooit getopt om zo met meerdere uitlopers verder te groeien.

De top die je uit de plant snoeit, kun je zeker gebruiken om te stekken. Hoe je dat doet, kun je op deze pagina lezen: Dracaena stekken.

De plant op de foto is een Dracaena marginata, niet een Dracaena vermelha. Die heb ik zelf helaas niet.

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten


Gerelateerde Plantenvragen