Dracaena stekken

Dracaena stekken

Dracaena stekken

Naam: Drakenbloedboom
Latijnse naam: Dracaena marginata

Deze plant is makkelijk in de verzorging en zo gangbaar dat de kans groot is dat je hem weleens hebt gehad of op kantoor of bij je ouders hebt zien staan. Het is een ultieme beginnersplant en het stekken is ook niet erg ingewikkeld, al moet je wel een beetje geduld hebben.

Hoe stek je de Dracaena?
Om de Dracaena te stekken heb je een stevige snoeischaar of een goed scherp mes nodig, want je gaat de vertakkingen, die meestal uit de hoofdstam groeien, afknippen. Heeft jouw Dracaena geen vertakkingen? Dan kun je ook de top, met een lengte tussen de tien en twintig centimeter, uit de plant knippen. De moederplant zal na enige tijd met meerdere nieuwe takken uitlopen. De toppen van de plant kun je direct in de grond zetten of eerst in water laten wortelen. Hou de grond licht vochtig tot de stekken gaan wortelen. Zorg ervoor dat de helft van de stam vrij van bladeren is, zodat je de stekken stevig in de grond of diep in het water kunt zetten. De wortels groeien bij deze stek niet alleen aan de onderkant; over het hele gedeelte dat in de grond of in het water staat gaan wortels groeien. Een kale stam zonder bladeren kun je ook als stek gebruiken. Zet deze met de juiste kant naar beneden in een glas water om hem te laten wortelen. Als de wortels zo’n tien tot vijftien centimeter lang zijn, kun je de stekken in de grond zetten.

Extra tips:
De oudste, onderste bladeren worden bruin en sterven af naarmate de plant ouder wordt en nieuwe bladeren aan de top verschijnen. Dit hoort bij de ontwikkeling van de plant en zorgt ervoor dat die mooie stam verschijnt. Bij oudere planten is de balans tussen stam en bladeren soms ver te zoeken. De stam wordt lang en iel, terwijl er alleen aan de top nog wat bladeren groeien? Pak dan gewoon de snoeischaar en knip je plant een heel eind terug. Je moet even geduld hebben voordat je plant weer uitloopt. Geef in deze periode niet te veel water. Een Yucca kun je op dezelfde manier stekken.

Verzorgingsadvies:
Standplaats: 3/4
Water: 2/3
Stekmoeilijkheidsgraad: 2/3
*Bekijk voor een uitgebreide toelichting het boek ‘Stek Je Plant’


Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Neem dan eens een kijkje in mijn boek Stek Je Plant op Bol.com. Het boek staat vol met mooie foto’s van planten en veel informatie over stekken en plantenverzorging en een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.

Mama Botanicaseo