Epiphyllum anguliger stekken

Epiphyllum anguliger stekken

Epiphyllum anguliger stekken

Naam: Zaagcactus
Latijnse naam: Epiphyllum anguliger

De meest cartooneske plant van allemaal. Echt een plant om vrolijk van te worden, met z’n bijzondere vormen. Als hij gelukkig is, word je ook nog eens beloond met bijzondere witte bloemen in het voorjaar. Het is een tropische cactus die niet per se in de volle zon hoeft te staan, maar met een plek met indirect licht zeer tevreden is.

Hoe stek je de Zaagcactus?
Een Zaagcactus, en andere Epiphyllums, kun je vrij makkelijk stekken. Van één blad kun je al meerdere nieuwe planten kweken. Snij het blad een paar centimeter boven de grond af; de moederplant zal van daaruit weer opnieuw uitlopen. Het blad kun je in meerdere delen snijden, van zo’n vijf centimeter lang. Hou in de gaten wat de onderkant of de bovenkant van het blad is. Zet je je stek verkeerd om in de grond, dan zal er helaas niets gaan groeien. Zet bijvoorbeeld met een stift een klein stipje op je stekjes om de onderkant te markeren. Laat ze een paar dagen drogen voordat je ze in een mengsel van potgrond en zand zet. Je kunt ze vrij diep in de aarde zetten. Geef je stekjes om de twee weken een scheut water. Na een aantal weken zie je kleine nieuwe bladeren ontstaan.

Extra tips:
Gebruik het liefst bladeren die al wat dikker en steviger zijn om te stekken, dus niet de dunne nieuwe groei van dit jaar. Geef je stek iets meer water als de bladeren erg gaan rimpelen. Let er wel op dat de grond tussen het water geven door goed droog wordt.

Soms groeien er uit de punt van het blad al wortels, terwijl het blad nog aan de moederplant zit. Als je hier een stekje van maakt, leg je het blad zo op de aarde dat de wortels de grond raken.

Verzorgingsadvies:
Standplaats: 3/4
Water: 1/3
Stekmoeilijkheidsgraad: 2/3
*Bekijk voor een uitgebreide toelichting het boek ‘Stek Je Plant’

Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Neem dan eens een kijkje in mijn boek Stek Je Plant op Bol.com. Het boek staat vol met mooie foto’s van planten en veel informatie over stekken en plantenverzorging en een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.

Mama Botanicaseo