De beste plek in huis: Yucca elephantipes (palmlelie)

Mijn Yucca

Mijn Yucca

De Yucca elephantipes (ook bekend als de palmlelie) is een ideale plant voor plekken waar een beetje direct zonlicht is en de rest van de dag vooral veel indirect licht. Dat maakt de Yucca een ochtend- of avonzonnebader.

De Yucca is zo’n makkelijke plant dat je er bijna niet naar om hoeft te kijken. Langzaam maar zeker komen er nieuwe bladeren aan, bijna zonder dat je het in de gaten hebt. Deze plant groeit om een hoekje, omdat hij tijdenlang scheef in zijn pot stond. Hij moet nu tegen de muur staan om niet om te vallen.

Misschien zie je de Yucca makkelijk over het hoofd, omdat hij zo veel voorkomt. Maar het is wel een heel fijne plant. Juist omdat je er altijd van uit kunt gaan dat hij goed groeit. Qua plek is hij niet zo kieskeurig: volle zon is prima, maar indirect licht is ook geen probleem. De grond mag droogvallen tussen het water geven door en het is niet erg als je een keer vergeet water te geven. Alleen van constant natte wortels wordt deze plant echt ongelukkig.

Wordt je Yucca te groot, dan kun je de stam doorzagen. Uit de stomp komen meerdere nieuwe uitlopers, waardoor je Yucca weer voller wordt. Doe dit in het voorjaar, zodat je plant snel nieuwe uitlopers krijgt. De top die je afzaagt, kun je in de grond of in het water laten wortelen om zo je Yucca ook nog eens te vermeerderen. Ik ben van plan om dat met deze plant te doen, zodat hij eindelijk weer op zichzelf kan staan.

Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?
Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt! Bekijk mijn boek Een huis vol planten

Een huis vol planten cover.jpg

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,9/5 (94 reviews)

Mama Botanicaseo