De 5 beste hangplanten voor een donkere plek

Ik vind hangplanten om verschillende redenen echt geweldig. Je kunt meer groen aan je huis toevoegen, zonder dat het vloer- of plankruimte kost. Daarnaast zijn er ook een aantal hangplanten die weinig licht nodig hebben: ideaal voor een schaduwplek in huis! Dus heb je een donkere hoek in huis? Dan help ik je met dit artikel bij het kiezen van de juiste hangplant. Hangplanten zijn zo’n beetje essentieel voor het creëren van die urban jungle vibe. Ze zorgen ervoor dat je je omringd voelt door planten. Het is dus een hele makkelijke manier om meer planten te in huis te hebben!

Rechts de graslelie die prima in de schaduw kan. Hangpot: Happy Circle.

Welke hangplanten hebben weinig licht nodig en kunnen in de schaduw?

Allereerst: wat is een schaduwplek nu eigenlijk? Een schaduwplek is een plek waar nog wel daglicht komt, maar niet veel. Het is dus niet een badkamer waar geen raam in zit, waarvan je de deur overdag open laat staan. Dat is echt te weinig licht voor welke plant dan ook (behalve misschien een plastic plantje). 

Dit zijn de beste hangplanten voor donkere hoekjes in huis:

  1. Epipremnum aureum (drakenklimop)

  2. Chlorophytum comosum (graslelie)

  3. Platycerium bifurcatum (hertshoornvaren)

  4. Asplenium nidus (nestvaren)

  5. Phlebodium aureum (blauwvaren)

Hieronder licht ik toe waarom juist deze planten goed overweg kunnen met donkere plekken in huis:

Epipremnum als hangplant in donkere hoek

De Epipremnum blijft mijn eeuwige favoriet. Op een schaduwplek zal deze plant minder bonte bladeren hebben, maar juist groener blad, zodat hij meer licht op kan vangen. Dat is verder geen probleem voor deze sterke plant.

Graslelie heeft weinig licht nodig

De graslelie heeft weinig licht nodig en zal z’n vrolijke stekjes langs zijn pot naar beneden laten hangen. Je kunt ze aan de plant laten zitten of ervoor kiezen om deze weer te stekken voor nog meer planten.

Varen: hangplant in de schaduw

Verder staan er veel varens in het lijstje, zoals de hertshoornvaren, de nestvaren en de blauwvaren. De meeste varens doen het prima op schaduwplekken, maar niet alle varens zijn even makkelijk in de verzorging. De varens op dit lijstje zijn bij mij het meest succesvol: ze kunnen tegen een stootje en hoeven niet altijd precies voldoende vocht te hebben. Als je ze dus een keer vergeet water te geven, is niet meteen je hele plant dood. Wel zo fijn.

Cactussen en vetplanten hebben juist wel veel licht nodig

Grote plant voor donkere hoek?

Je kunt natuurlijk ook planten die niet naar beneden hangen in een hangpot zetten, zoals de Sansevieria. Dan zijn er opeens nog meer opties om in een donkere hoek te hangen, waaronder een aantal grote planten. Lees er alles over in dit artikel met al mijn favoriete schaduwplanten.

Welke hangplant kan niet in de schaduw?

Hangplanten die zullen verpieteren in een donkere hoek zijn alle hangende vetplanten en cactussen. Denk bijvoorbeeld aan de zaagcactus (Epiphyllum anguliger) of de erwtenplant (Senecio rowleyanus). Een klimop (Hedera) wordt vaak als schaduwplant gepromoot, maar die gaat het in de schaduw in je huiskamer echt niet lang volhouden. Waar deze buiten woekert, is het binnen een gevoelige rakker. 

Tips bij het verzorgen van je hangplanten

Bedenk voordat je een hangplant ophangt, hoe je hem water gaat geven. Bij een plant die heel hoog hangt is het lastig om in de pot te kijken en de aarde te checken wanneer je water moet geven. Om te voorkomen dat je te veel of te weinig water geeft, is het belangrijk dat je er makkelijk bij kan, bijvoorbeeld op een stoel of trap. Je kunt ook gebruikmaken van een vochtmeter: een apparaatje wat je in de grond steekt en wat je direct vertelt of de grond droog, vochtig of nat is, zoals bijvoorbeeld deze goedkope vochtmeter op Bol.com.

Als het mogelijk is, zet je je plant in de hangpot in een plastic binnenpot met gaatjes onderin. Zo kan het overtollige water goed weglopen. Wanneer je je plant direct in de hangpot plant, moet je opletten dat je niet te veel water geeft. Dit is sowieso van belang bij een plant die in de schaduw hangt, want hoe donkerder een plant staat, hoe minder water hij nodig heeft.  

Wil je toch een andere plant in een donkere hoek? Kijk dan naar groeilampen

Maakt geen van deze hangplanten je enthousiast? Kijk dan of je een groeilamp aan je donkere hoek kunt toevoegen, dan kan je er een plant plaatsen die meer licht nodig heeft zoals een Monstera of een Philodendron. Er zijn groeilampen die je gewoon als peertje in een lamp kunt draaien, zoals deze goedkope groeilamp op Bol.com. Wil je meer weten over groeilampen? Lees dan mijn artikel over alles wat je moet weten over groeilampen.

6 leuke hangpotten voor hangplanten

Op bol.com vind je heel veel verschillende hangpotten. Hieronder vind je de populairste hangpotten van mede-plantenliefhebbers, aangevuld met mijn eigen favorieten:

Als jij via de linkjes hierboven iets koopt, dan ontvang ik via Bol.com een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Met de opbrengst kan ik o.a. de webhosting van deze website betalen. Zo steun je dus indirect Mama Botanica, zonder dat het jou iets kost!


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt! Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,9/5 (94 reviews)


Gerelateerde posts over licht