Plantenvraag: Blad van Strelitzia nicolai ontrolt zich niet

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik hieronder wekelijks antwoord op een plantenvraag.

’Mijn Strelitzia Nicolai doet het goed en krijgt regelmatig nieuwe bladeren. Maar een van de stengels ontvouwt zijn blad niet. Er zit al meer dan een half jaar geen beweging in. Hij is alleen nog wat in de lengte gegroeid. Inmiddels komen er alweer twee nieuwe stengels aan die weliswaar korter zijn, maar al wel in dezelfde 'ontvouwfase' zitten. Wat zou ik kunnen doen om die 'oude' stengel zich te laten ontvouwen?’

- Loes

Intratuin_Mama Botanica_Calathea_04.jpg

Hoi Loes! Ik heb ook een Strelitzia nicolia (ook wel eens paradijsvogelbloem genoemd) in mijn huis en herken je probleem, het blad blijft maar opgerold zitten. Gelukkig is er ook een oplossing voor!

Het opgerolde blad zit als het ware dichtgeplakt met een dun bruin vliesje over de hele lengte van het blad. Als dat vliesje niet vanzelf los komt, blijft het blad opgerold zitten. Wat je beter niet kunt doen is dit vliesje los peuteren. Het nieuwe blad scheurt namelijk heel makkelijk en dat is natuurlijk zonde. Het is beter om het vliesje los te weken door het blad dagelijks vochtig te maken met de plantenspuit. Zo komt het vliesje op natuurlijke wijze los en zal het blad ontrollen. In de natuur zorgt de hoge luchtvochtigheid ervoor dat het vliesje goed loskomt.

Het blad wat nu al heel lang opgerold zit, zal waarschijnlijk niet meer helemaal ontrollen. Om ervoor te zorgen dat de bladeren zo mooi mogelijk worden, is het goed om meteen als je nieuw blad ziet verschijnen, elke dag even te sprayen. Zo help je de plant om op het juiste moment te ontrollen.

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com


Gerelateerde blogs: