Grote planten: Strelitzia nicolai

Een van mijn favoriete grote planten is de Strelitzia nicolai, een Paradijsvogelplant. Het is een ultieme jungle plant, met grote bladeren en een koninklijk uiterlijk.

strelitzia

De twee meest voorkomende soorten zijn de Strelitzia regina en de Strelitzia nicolai. Het verschil zit vooral in de bloem, de regina maakt oranje bloemen en de nicolai zwarte met witte. Binnenshuis zal de nicolai overigens niet snel bloeien. Daarnaast is het blad van de nicolai groter dan het blad van de regina.

Mijn Strelitzia groeit als een malle, misschien zelfs iets te hard, want het lijkt erop dat het nieuwste blad waarschijnlijk wel tot het plafond zal komen! De Strelitzia groeit vooral in de hoogte en weinig in de breedte, daarom is het een perfect plant voor in een lege hoek. Let er wel op dat er daar voldoende licht komt, want het is een echte zonliefhebber. Je kunt ze zelfs in de volle zon op het zuiden zetten.

Voor mooie nieuwe groei zorg je ervoor dat de grond in de groeiperiode licht vochtig blijft, dat is tijdens de lente en de zomer. In de winter is de plant in rust en mag de grond licht droogvallen tussen het water geven door. Omdat de plant hard kan groeien, is het belangrijk de groei te ondersteunen met plantenvoeding. Geef ze dus zeker elke maand wat extra als ze aan het groeien zijn.

Daarnaast is het goed om ervoor te zorgen dat je niet te veel tegen de bladeren aanstoot, ze kunnen namelijk makkelijk scheuren. Dat is een bescherming tegen de harde wind die de plant in de natuur te verduren krijgt. Oude bladeren die lelijk worden kan je zonder schuldgevoelens afsnijden. Laat een paar centimeter van de bladsteel aan de plant zitten. Zodra dat verdroogd, kan je het er makkelijk aftrekken.

Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten


Gerelateerde blogs: