Pachira aquatica (Geldboom) stekken

Pachira aquatica stekken

Pachira aquatica stekken

Naam: Geldboom, watercacao, money tree
Latijnse naam: Pachira aquatica


Een echte boom, soms met gevlochten stam, soms met een stoere dikke stam, maar altijd met frisgroene, vijf-delige bladeren eraan. Deze plant kan veel vocht opslaan in z’n stam en kan een beetje verwaarlozing wel aan. Door de groene uitlopers te snoeien, hou je de plant vol en compact. En heb je gelijk materiaal om te stekken!

Hieronder lees je een stukje uit mijn boek Stek Je Plant, waarin ik je alles leer over het stekken van kamerplanten en de belangrijkste stekmethodes voor 40 populaire kamerplanten.

Hoe stek je de Pachira aquatica?

Deze plant stek je met de frisgroene uitlopers. Soms verschijnen deze onderaan de stam, die kun je dicht bij de stam afsnijden. Je kunt ook een topstek maken, door een deel van een uitloper net boven het volgende blad af te snijden. Maak deze stekken niet te lang, een stek met twee bladstelen is voldoende. Langere stengels kun je in meerdere stekken verdelen. Je kunt je stek zowel in het water als in de grond laten wortelen. Hiervoor moet je wel wat geduld hebben, het kan zeker een maand duren voordat er wortels verschijnen.

Tip: Je kunt de stekken ook in een mooi stekstation zetten, zoals bijvoorbeeld dit mooie stekstation op Bol.com. Dit is een fijn methode die wat minder aandacht vraagt én er ook nog eens mooier uitziet.

Aan je stekje ontstaan eerst dikke witte knobbels op de steel, later komen daar de wortels uit. Zorg ervoor dat de bladeren boven het water of de grond staan en de onderkant van de steel wel zo diep mogelijk in de grond of het water staan. Zodra er een kluitje wortels van een paar centimeter aan je stek in het water zit, kun je hem in de grond zetten. Hou de grond in het begin licht vochtig, zodat je plant zich goed aan kan passen.

Zet je stekjes in het licht

Stekjes groeien het beste in indirect licht. Een goede plek voor stekjes is bijvoorbeeld de vensterbank of (keuken)plankjes direct naast het raam dat gericht is op het noorden, oosten en westen. Een raam op het zuiden krijgt te veel direct licht en is beter geschikt voor planten die direct zonlicht kunnen verdragen zoals cactussen. Zorg er wel voor dat de ruimte niet te koud is, dat belemmert de groei. In de winter kan je je stekje een goede start geven door de stekjes onder een groeilamp te plaatsen. Met een groeilamp krijgt je plant altijd voldoende licht om goed te gaan groeien en hoef je niet bang te zijn voor smalle plantjes met kleine blaadjes. Gebruik bijvoorbeeld deze groeilamp met gewone fitting op bol.com. Dit is de goedkoopste optie, want je draait deze LED lamp gewoon in een fitting of bureaulamp die je al in huis hebt. Je kunt je ook verder verdiepen in groeilampen en geavanceerdere groeilampen met timers kopen, ik heb een blog geschreven met alles wat je moet weten over groeilampen.

Extra verzorgingstips voor de Geldboom:

Worden de uitlopers te lang en vallen de onderste bladeren af, waardoor je een kale, ielige plant krijgt? Wees dan niet bang deze uitloper een heel stuk terug te snoeien. Knip de stengel net boven een knoop (de plek waar eerst een blad zat) door en de plant zal opnieuw uitlopen.

Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 (138 reviews)

Mama Botanicaseo