Online kamerplanten bestellen: oneindige keuze en bijzondere planten

Het aanbod van online kamerplanten is gigantisch. Van de meest gewone tot de meest bijzondere planten: je vindt ze online. Heb je wel eens online planten besteld? Of ben je hier huiverig voor? In dit artikel lees je alles over de voordelen (en nog wat extra tips) van online kamerplanten.

Philodendron Plowmanii

  1. De keuze in kamerplanten is oneindig

Dit is toch wel het grootste voordeel: bijzondere kamerplanten die je bij je plaatselijke plantenwinkel of tuincentrum niet vindt, vind je online wel. Hierdoor zijn bijzondere kamerplanten beter bereikbaar dan een aantal jaar geleden. Denk bijvoorbeeld aan een mooie Jewel Orchid, of mijn favoriete Philodendron Plowmanii. Weet je niet waar je moet beginnen door de vele online plekken die planten verkopen? Dan vind ik online plantenwinkel PLNTS een fijne plek met kwalitatief erg goede planten en veel positieve reviews.

2. Je hoeft niet te raden naar de naam

In het tuincentrum krijgen planten niet altijd de juiste naam. Nog erger is het wanneer er op de sticker alleen ‘groene kamerplant’ staat (en dat heb ik echt regelmatig gezien!) Zonder de correcte naam is het lastig om de juiste verzorgingsinformatie te vinden. Bij een plant die je online koopt, staat de verzorgingsinformatie meestal op dezelfde pagina vermeld. En je hebt in ieder geval de juiste naam, zodat je makkelijk meer informatie kunt opzoeken.

3. Grote planten hoef je niet zelf te vervoeren

Afhankelijk van je situatie is het lastig om planten te vervoeren. Er waren tijden dat ik geen auto had en grote planten probeerde te vervoeren op de fiets. Dat is niet fijn voor de gezondheid van de plant, het gewapper kan de bladeren beschadigen en als het buiten koud is, heb je kans op koudeschade. Hoe fijn is het dan dat de planten bij je deur worden afgeleverd. Bestel meteen een mooie pot mee en wat potgrond, zo kun je je plant meteen verpotten en hoef je niet te zeulen met grote, zware spullen.

4. Je kunt meteen op standplaats zoeken

Dat niet elke plant het op elke plek goed doet, hoef ik je niet te vertellen. De lichtbehoefte verschil nu eenmaal per plant. Maar in het tuincentrum staan planten niet ingedeeld op hun lichtbehoefte. Hoe fijn is het om online te kunnen zoeken op standplaats! Je ziet meteen alle planten voor halfschaduw, indirect licht of volle zon bij elkaar. Dat maakt het een stuk overzichtelijker en makkelijker om de juiste keuze te maken.

Philodendron gloriosum

Raken de planten niet beschadigd tijdens het vervoer?

Dit was altijd mijn angst: hoe kan een plant nou intact bij mij thuis komen via de post? Gelukkig zijn daar speciale verzenddozen voor ontwikkeld, waarin een kamerplant stevig zit ingepakt. De pot staat vast in de doos, waardoor de doos zelfs op zijn kop kan staat en de bladeren niet worden geplet. Ik weet nog dat ik mijn Gloriosum kreeg van PLNTS en blij verrast was hoe goed hij zat ingepakt.

Een paar extra tips voor het online bestellen van kamerplanten in de winter

De planten zitten goed ingepakt, maar als het buiten erg koud is, kan je kamerplant het onderweg ook te koud krijgen. Bepaalde kamerplanten zijn hier gevoeliger voor dan andere. Veel online kamerplanten winkels verzenden niet als het vriest, of hebben de mogelijkheid om een heatpack toe te voegen. Deze houdt je plant lekker warm tijdens het transport. Dus wacht met bestellen tot warmere dagen, of laat een heatpack toevoegen. Dan weet je zeker dat je plant gezond bij je aankomt. Laat je plant ook even acclimatiseren, voordat je hem in een verwarmde woonkamer zet. Een paar uurtjes in een koelere gang zorgen voor een soepele overgang.

Bestel op het moment dat de plant het kortst in een verzenddoos hoeft te zitten, want het is zonde als een plant het hele weekend in een verzendhal in een doos zit. Bestel je plant dan liever in het weekend of aan het begin van de week. Zo weet je zeker dat hij niet te lang in het donker staat.

Mijn favoriete bijzonder kamerplanten om online te bestellen:


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com


Gerelateerde artikelen

BlogMama Botanica